Банкеръ Weekly

Mtel Media Masters 2015

Сценариите за бъдещето

Риалити журналистика, смарт автомобили и училище в интернет

"Сценаристите" на Mtel Media Masters 2015 учителят Емил Джасим, специалистът по репродуктивно здраве д-р Мефтуне Шефкетова, издателят Жаклин Вагенщайн, журналистът Велислава Попова и спортният коментатор Момчил Манчев.
S 250 ca228902 20fc 4345 9d30 15f3e82b6ea5

Водещите на новините ще бъдат холограми в хола, а автомобилите ще станат "смарт" и ще се настройват спрямо времето и пътната обстановка. Това са най-смелите хипотези, които прозвучаха по време на церемонията по връчването на наградите Mtel Media Masters 2015. Призовете за журналистика в областта на науката, технологиите и иновациите бяха връчени на 20 ноември по време на изискана церемония в зала 5 на столичното кино CineGrand. Темата на тазгодишното издание беше "Пет сценария за утре".

От Мтел заложиха на иновативна концепция при организирането на събитието. За разлика от предишни години на сцената се качиха не един, а петима гости, които представиха своите хипотези, надежди и прогнози как високите технологии ще променят професията им в бъдеще и ще помогнат на хората да имат по-качествен живот. "Сценаристите" на Mtel Media Masters 2015 бяха журналистът Велислава Попова, спортният коментатор Момчил Манчев, издателят Жаклин Вагенщайн, учителят Емил Джасим и специалистът по репродуктивно здраве д-р Мефтуне Шефкетова.

Бъдещето ще ни донесе повече смарт автомобили, насочени към нуждите на шофьора, прогнозира спортният коментатор Момчил Манчев. Според него съвсем скоро по улиците ще се движат умни коли, които не само сами ще се адаптират към времето и пътната обстановка, но и ще бъдат щадящи към околната среда.

"Четенето е на мода, независимо на какъв носител", обърна се към публиката и Жаклин Вагенщайн от издателство "Колибри". Тя беше категорична, че мисията на книгоиздателите и през ХХI век ще продължи да е същата - написаното да стигне до хората, независимо на какъв носител.

Роботите могат да помагат на журналистите, но не и да ги заменят, нарисува своя сценарий за бъдещето журналистиката Велислава Попова, главен редактор на dnevnik.bg. Според нейната хипотеза занапред хората все повече ще се доверяват на съдържание от проверени и достоверни източници, което от своя страна ще подкрепи качествената журналистика.

"Модерното училище се случва и в интернет", заяви четвъртият "сценарист" - учителят Емил Джасим. Той прогнозира, че занапред, благодарение на новите технологии, уроците ще стават все по-адаптирани и пригодени към индивидуалните нужди на всеки ученик, но в центъра на образователния процес ще продължи да е учителят, който учи на критично мислене и любов към знанието.

"Бъдещето ще ни донесе нови, по-модерни начини за решаване на здравните проблеми и нови надежди за двойките с репродуктивни проблеми", каза д-р Мефтуне Шефкетова. Ключово предизвикателство и във века на новите технологии обаче ще продължи да бъде запазването на човешката връзка между лекар и пациент, смята медикът.

За доброто настроение на гостите се погрижи джаз звездата Мирослава Кацарова, която изпълни някои от най-популярните си парчета на живо. Кулминацията на вечерта обаче беше награждаването на тазгодишните лауреати на Mtel Media Masters. Тази година и наградите бяха разпределени по нов регламент. Запазени са традиционните призове в категориите интернет, печатни и електронни медии, но за първи път бяха обособени и подкатегории за дълги и кратки форми - според обема на конкурсния материал.

В категория "Интернет медии", подкатегория "Кратки форми", победител стана Константин Павлов от блога "Бели байтове за черни дни" за материала му "Светът със и без YouTube", a в подкатегория "Дълги форми" беше отличена Видка Атанасова от dnevnik.bg за "Четири "Космически предизвикателства" за девет седмици".

Призове в категорията "Печатни медии" получиха Асен Георгиев за публикувания във вестник "Капитал" материал "Facebook (в) почивка" - в подкатегория "Кратки форми", и Емил Спахийски от вестник "Труд" за статията му "Призраци дебнат от фейсгроба" - в подкатегория "Дълги форми".

Отличен в категория "Електронни медии", подкатегория "Кратки форми", бeше Бойко Василев от БНТ за материала му "Да отгледаш сърца", а в подкатегория "Дълги форми" наградата отиде при Мария Милкова от "Нова телевизия" за документалния филм "Будителят без броня".

Цялата церемония беше предавана на живо на blog.mtel.bg и ще може да бъда гледана там на запис, a всички конкурсни материали могат да бъдат прочетени на сайта на Мтел.

Четвъртото издание на конкурса събра 110 материала от 56 журналисти от електронни и печатни медии. Те бяха разгледани и оценени от жури в състав: Весислава Антонова - журналист и член на управителния съвет на Центъра за развитие на демокрацията; Добрина Чешмеджиева, главен продуцент на "По света и у нас" по БНТ; Иван Бедров, отговорен редактор "Анализи" в сайта ClubZ; Кин Стоянов, писател и журналист, редактор в Студио "Трансметрия", както и Начо Стригулев, редактор "Технологии" в списание "Мениджър".

Facebook logo
Бъдете с нас и във