Банкеръ Weekly

напредък

Сбогом на солените такси по телефона

Чаканата от години голяма промяна в тарифите на разговорите по мобилните телефони чука на вратата. От 15 юни влиза в сила изискването телекомуникационните оператори в Европейския съюз да таксуват ползването на услугите извън страната, в която са регистрирани, по цени като за вътрешния си пазар. Казано по-просто, вече няма да се плащат солените такси за роуминг в нито една от 28-те държави членки на общността, Норвегия, Исландия, Лихтенщайн и някои отвъдморски територии на Франция. 

Всъщност роумингът не "отпада", както мнозина в момента бъркат, a просто ще се тарифира по различен начин, така че да бъде по-евтино и удобно за потребителите. Ситуацията на пазара на мобилни услуги у нас в момента е такава, че и трите големи мобилни оператора - "Теленор", "Мобилтел" и "Виваком", масово се преориентираха към предоставянето на клиентите си на т.нар. национални минути. Те дават възможност в зависимост от цената на абонаментната такса, която плащат потребителите, да говорят безплатно в мрежите на всеки от телекомите. След 15 юни тези минути ще могат да се използват и за разговори в Зона ЕС абсолютно без ограничения. Когато свършат, таксуването за всяка допълнителна минута разговор ще е съгласно подписания тарифен план. Или минута разговор на територията на общността ще струва максимум 3 евроцента, а краткото текстово съобщения (SMS) няма да е по-скъпо от един евроцент. Много обаче ще трябва да се внимава при пътуване до съседните Сърбия, Турция и Македония, защото при тях остава свободното договаряне и изходящото обаждане струва между 5 и 7 лв. на минута, а SMS-ът - около левче. 

Заради влизането в сила на новите европейски правила няма да се налага преподписването на нов договор. Не е нужно и да се сменя абонаментният план, за да се възползваме от новите условия за роуминг. Промяната на цените се въвежда автоматично и не се налага потребителите да правят нищо. Затова и от Комисията за защита на потребителите предупредиха, че всеки клиент трябва да прецени внимателно дори и да му отправят нова оферта, дали тя ще му е изгодна.

Разбира се, има и някои ограничения, които са наложени, за да се защитят мобилните оператори от злоупотреби. Ако например живеете или учите в Германия, т.е. прекарвате по-голяма част от времето си там, със сигурност ще си кажете: "Защо ли пък да не си сключа договор в България, който ще ми е далеч по-изгоден и да си говоря на воля тук, вместо да плащам далеч по-солено". Е, този номер няма да мине. Операторите ще следят внимателно на чия територия е преобладаващото потребление в мрежата. И при злоупотреби ще има надценки. Първоначално абонатът ще бъде предупреден изрично със съобщение и ако през следващите две седмици ситуацията не се промени, ще се прилагат максималните регулирани цени в Евросъюза за роуминг на едро, определени от Европейската комисия.

При мобилния интернет ситуацията е по-различна. Включените в плана национални мегабайти ще се използват и в Зона ЕС, но са възможни и някои ограничения. Конкретно от "Теленор" изтъкнаха, че ще предоставят за ползване всички текущо включени мегабайти в роуминг без допълнително заплащане. При превишаване на този обем операторът ще таксува по 1.7 ст. с ДДС всеки допълнителен мегабайт, като поема ангажимента да уведоми клиента при достигане на 80% от лимита и съответно при пълното му изразходване. От "Мобилтел" пък обясниха, че мобилният интернет ще се черпи от включените в тарифния план мегабайти и след тяхното изчерпване цената ще се формира съгласно записаните в тарифния план стойности. А "Виваком" постави ограничение за абонаментните планове, включващи неограничен интернет трафик, което ще се определя чрез разделяне на дължимата месечна такса (без ДДС) и регулираната максимална цена на роуминг на едро, определена от Еврокомисията. След  изчерпване на получения след разделянето обем ще се прилага допълнителна такса от 0.014 лв. за мегабайт. Иначе още през април компанията излезе с нови тарифни планове с включени неограничени минути за разговори в мрежата на "Виваком", като част от тях имат и безплатни минути към фиксирани и мобилни мрежи в Европейския съюз. Плановете осигуряват и до 7500 MB за безплатно сърфиране в роуминг в ЕС. Пакетите осигуряват достъп и до 4G мрежата без значение от месечната такса и без да е необходимо потребителите да плащат допълнително за това. Само за сравнение, цената за мегабайт трафик извън Европейския съюз достига почти 25 лева.

Без съмнение новите регулации ще стопят печалбите на мобилните оператори, но поне засега и трите наши големи телекома уверяват, че няма за компенсация да увеличават цените на вътрешния пазар. Същевременно председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов увери, че след 15 юни "Мобилтел", Теленор" и "Виваком" ще бъдат следени под лупа как прилагат новите правила за роуминга.

Facebook logo
Бъдете с нас и във