Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Саудитска Арабия финансира приватизацията на Tesla

Ръководителят на Tesla Илон Мъск очаква държавен фонд от Саудитска Арабия да финансира превръщането на компанията в частно дружество.  

В личния си блог Мъск заяви, че фондът няколко пъти му е предлагал да направи Tesla частна компания. Последната среща се е състояла на 31 юли. Тогава е станало ясно, че няма въпросителни около сделката, тя може да бъде приключена. Оставало само "процесът да се придвижи", разясни Илон Мъск.

Наред с това той съобщи, че саудитците са придобили 5% дял в производителя на електромобили. 

И двете страни по сделката отказват какъвто и да е коментар. 

През миналата седмица Илон Мъск "хвърли бомба", обявявайки, че ще отпише Tesla от борсата при 420 долара за акция. Анализаторите обаче повдигнаха въпроса откъде ще бъдат събрани необходимите средства. 

Wall Street Journal съобщи, че регулаторните органи проверяват истинността на информацията, разпространена от Мъск. Bloomberg на свой ред съобщи, че регулаторите вече събират информация за публичните изявления на Tesla относно производствените цели и продажните цели и засилват този контрол след изявлението на предприемача. 

Борсовата комисия в САЩ също отказва коментар по темата. 

Мъск и Тесла също така са изправени пред два федерални дела. Бизнесменът е обвинен в нарушение на федералния закон за ценните книжа, разпространявайки направили неверни твърдения за финансиране на сделката, с цел да увеличи цената на акциите на компанията.

Акциите на Tesla поскъпнаха с почти 3% в началото на търговията в понеделник.

Много от инвеститорите остават скептични по отношение на предложението. Има много пречки за подобна сделка, пише CNN.

Facebook logo
Бъдете с нас и във