Банкеръ Daily

Управление и бизнес

САЩ заплашиха Китай с нови тарифи за 200 млрд. долара

Белият дом е решен да въведе нови наказателни мита за вноса на китайски стоки на стойност 200 млрд. долара. Във вторник администрацията на президента Доналд Тръмп публикува списък, който включва стоки като риба, ябълки и електроника. Тези блага ще бъдат обложени с допълнителни тарифи от 10 процента. Вашингтон твърди, че този списък е отговор на търговската политика на Пекин.

Китайските власти на свой ред определиха действията на САЩ като напълно неприемлива ескалация на търговската война. Министерството на търговията на Китай се зарече да защити интересите на страната с реципрочни наказателни тарифи за американски стоки. 

Пекин обяви, че подготвя всеобхватни мерки, като според някои анализатори това може да означава удар срещу американските компании, опериращи в Китай. 

"Напълно неприемливо е американската страна да публикува списък с мита по начин, който увеличава и ескалира напрежението - се подчертава в изявление на китайското търговско министерство - За да защитим изконните интереси на страната и нейния народ, китайското правителство ще бъде принудено да наложи необходими контрамерки."

Facebook logo
Бъдете с нас и във