Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Сагата "ЧЕЗ" се пренася и в новата година

Сагата около продажбата на активите на ЧЕЗ в България ще пренесе се и в следващата година. След като Комисията за защита на конкуренцията блокира придобиването от страна на "Инерком" на Гинка Върбакова, се стигна и до логичното обжалване на това решение пред Върховния административен съд. ВАС е насрочил делото за 5 май 2019 година, показва справка в регистъра на съда. 

Магистратите ще разгледат две жалби. И "Инерком", и чешкото енергийно дружество оспориха доводите на КЗК. Делото е образувано на 31 август, а на 4 септември е преценено, че жалбите срещу решението на КЗК за спиране на сделката са допустими и следва процесът да продължи по същество.

Предварителният договор за продажбата на активите бе сключен още през февруари тази година. Сумата по него е над 300 млн. евро, като "Инерком" е внесла банкова гаранция от около 5 млн. евро. Фирмата на Върбакова уведоми КЗК за придобиването през март, но антимонополистите образуваха производство три месеца по-късно. След това Комисията спря сделката с доста спорни мотиви и се така казусът се озова на бюрата на магистратите. 

В хода на сагата се стигна до оставката на енергийния министър Теменужка Петкова заради личното й познанство с Гинка Върбакова. Петкова обаче остана на поста след съгласуване между коалиционните партньори от ГЕРБ и "Обединени патриоти". Държавата предприе стъпки към придобиването на контролен дял в "ЧЕЗ България", но впоследствие се отказа. Бе сформирана и анкетна комисия в парламента по казуса, която обаче така и не стигна до финансовите източници на "Инерком". 

Всъщност това е другият голям въпросителен - откъде Гинка Върбакова ще събере 360 млн. евро, за да плати за активите. В Прага писаха за някакъв руско-грузински бизнесмен, за лихтенщайнски офшорни дружества, за интерес от страна на български банки... За последно пък сътрудниците на "Инерком" говореха за банков кредит от международна финансова институция...

Народното събрание даде допълнителни правомощия на КЕВР да се намесва при подобни сделки. Така че енергийният регулатор може да се окаже още една преграда, дори ако Върховният административен съд отмени решението на КЗК. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във