Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ръст при продажбите на дребно у нас

Продажбите на дребно у нас са се увеличили с 5.4% за година, показват данните на европейската статистическа служба „Евростат“ за юни. Спрямо предходния месец ръстът в обемът им е 0.9 на сто.

Като цяло темпът в Европейският съюз и еврозоната остава слаб.

През юни продажбите на нехранителни продукти в еврозоната са се увеличили с 0.3%, растеж с 0.1% е отчетен при продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия, докато тези на автомобилни горива са се свили с 1.3 на сто спрямо нивото си от май. На територията на ЕС е отчетен спад в търговията на дребно от 0.2% на месечна база. Статистиката сочи, че през юни са се продавали с 0.2% по-малко храни, напитки и тютюневи изделия и с 0.1 на сто по-малко горива, 0.2% ръст е отчетен при търговията с нехранителните стоки.

На годишна база продажбите на дребно в ЕС се повишават през месец май с 2.4%, след като записаха ръст от 2.8% през предходния месец. Продажбите на нехранителни стоки се увеличават с 2.1 на сто, на автомобилни горива – с 2.4% и на храни, напитки и тютюневи изделия – с 1.1 на сто.

Най-солиден ръст в търговията на дребно на месечна база беше регистриран в Португалия - 3.1%, следвана от Румъния с повишение от 2% и Испания с 1%. най-голям спад бил отчетен Ирландия, Естония и Полша.

Продажбите на дребно на годишна база отбелязаха най-сериозен ръст в Румъния - с 16.2% и Литва с ръст от 6.2 на сто. От "Евростат" отчитат най-голямо понижение при продажбите на дребно в Белгия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във