Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Разширяват "Тракия" с още една лента

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) разглежда варианти за разширяване на автомагистрала "Тракия" в участъка  от София до Пловдив с по едно платно в двете посоки. Новината съобщи през седмицата ресорният министър Николай Нанков пред парламентарната Комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения. Основание за това дават данните от трафик камерите, според които в пиковите дни на 2015 и 2016-а преминалите през участъка автомобили са 32-33 хиляди за денонощие, а над 37 хил. са отчетени през най - натоварения ден - 31 август 2016-а. Вече са започнали проучвания, тъй като след четири години ситуацията ще е много тежка.

Междувременно стана ясно, че държавата ще съди компаниите, които постоянно обжалват обществената поръчка за изграждането на тол системата срещу 200 млн. лева. Точно поради тази причина повече от година и половина процедурата не може да се проведе. 

"Взели сме решение и работим с юристи да заведем обратен иск за опити за шиканиране на процеса, злоупотреба с право и пропуснати ползи от забавянето на въвеждането на тол системата у нас", каза Нанков. По думите му сега се уточнява каква да е стойността на иска за нанесените вреди на държавата. Самият строителен министър неведнъж е казвал, че страната губи 1.5 млн. лв. всеки ден от забавянето на системата, така че исковете съвсем няма да са скромни. 

Иначе около 1 млрд. лв. са необходими годишно за сектора, а наличните средства сега са едва 320 млн. лева. Общо над 600 млн. лв. трябват за подмяна на мантинелите по магистралите и пътищата от първи и втори клас. Необходимите за маркировка средства са между 25 млн. и 40 млн. лв. годишно, а 212 съоръжения са в критично положение. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във