Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Разходите за преструктуриране свиха печалбата на LafargeHolcim

Групата "ЛафаржХолсим" има бизнес и в България. Трите основни направления на бизнеса на "Холсим" у нас са производство на цимент, инертни материали и бетон.

Печалбата на най-големия производител на цимент в света LafargeHolcim, който има бизнес и България, се е сринала с 43% през първото полугодие. Една от причините за това са разходите за преструктуриране в размер на 300 млн. швейцарски франка.

Базираната в Цюрих компания обяви, че нетната ѝ печалба в края на полугодие е 371 млн. франка при 651 млн. франка година по-рано. Продажбите на компанията са се увеличили с 2.7% до 13.27 млрд. франка. Под управлението на главния изпълнителен директор Ян Йениш, който пое поста миналия септември, компанията изпълнява програма по преструктуриране с цел съкращаване на разходите. Според мениджъра оперативните проблеми на някои пазари са решени и очакванията са да се постигнат нарастващи маржове, улавяйки възходящата тенденция в търсенето през втората половина на тази година. Резултатите на LafargeHolcim са подкрепени от силния растеж в Индия, където е един от най-големите пазари на компанията. Загубите в Африка обаче са натежали върху крайния финансов резултат, като регионалното й подразделение обяви загуба.

Компанията LafargeHolcim бе образувана през 2015 г. след сливане на френската Lafarge и швейцарската Holcim, като целта беше постигане на по-бърз растеж, концентрирайки се върху по-малко пазари и правейки по-малки придобивания.

Групата "ЛафаржХолсим" е световен лидер в производството на цимент, инертни материали /трошен камък, чакъл и пясък/ и бетон. Компанията притежава най-разклонената производствена мрежа в индустрията, включваща предприятия в около 90 държави на всички континенти. В продуктовата гама на компанията влизат и преработени продукти като готови бетонови и асфалтови смеси, както и свързани с тях услуги.

Като част от тази прогресивно развиваща се организация, предприятията на "ЛафаржХолсим" в България се радват на достъп до глобални ресурси, научни изследвания и новаторски разработки в областта на най-съвременните технологии за производство на цимент, инертни материали и бетон. Трите основни направления на бизнеса на "Холсим" в България са производство на цимент, инертни материали и бетон.

"Холсим (България)" АД произвежда в циментовия си завод в Бели извор четири марки цимент със сертификат за качество по българските и европейските стандарти.
"Холсим Кариерни материали" АД разполага с четири кариери в покрайнините на София за добив на широк асортимент речни фракции (пясък, филц и чакъл), както и още три в страната.

Подразделението за производство на бетон на "Холсим (България)" АД разполага с бетонов център в покрайнините на София (БЦ "Обеля" на Ломско шосе) и два бетонови центъра в покрайнините на Пловдив (БЦ "Север", разположен на Пазарджишко шосе и БЦ "Юг", намиращ се на бул. "Братя Бъкстон" 134). Бетоновите центрове са оборудвани с най-съвременно технологично оборудване и предлагат богата гама от готови бетонови смеси. Компанията може да изпълнява сложни проекти, изискващи доставката на големи количества бетон в кратки срокове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във