Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Разцепление в бизнеса заради Закона за горивата

Андрей Делчев

Едрият бизнес се разцепи заради Закона за административно регулиране на икономическите дейности, свързани с петрол и продукти от петролен произход. Това стана ясно на 10 януари, след като две от работодателските организации публикуваха свои становища за норматива и предложението на правителството за отлагане на влизането му в сила. 

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) се обяви в подкрепа на решението на кабинета. Според сдружението, ръководено от Кирил Домусчиев, това ще даде възможност за изясняване на проблемите на бизнеса и до намиране на приемливи решения. Впоследствие Българската петролната и газова асоциация на Валентин Златев съобщи, че напуска КРИБ заради становището й, което не е съгласувано с нея. Членовете й категоричното изразяват несъгласие с опита да се протака влизането в сила на закона. "Смятаме, че се прави целенасочен опит реалната дискусия за ограничаване на контрабандата, ДДС-измамите и други незаконни схеми в сектора, да се измести от спекулации за противопоставяне на големи и малки фирми в бранша и за ограничаване на свободната конкуренция. Заявяваме, че това никога не е било цел на компаниите" изтъкват от организацията, обединяваща най-големите петролни фирми у нас. 

В същото време и Българската стопанска камара се противопостави на предложението на правителството за отлагане. "Подобно действие би било пореден удар върху законността и прилагането на ефективни мерки за борба със сивата икономика и контрабандата", се казва в нейното становище. От Камарата посочват също така, че през последните години се е наложила практиката на приемане, отмяна или отложено действие на закони под уличен или лобистки натиск. "Друга притеснителна практика е Народното събрание в парламентарната ни по конституция република да оперира като подчинена структура на изпълнителната власт, а изцяло нови закони или промяна на действащи норми да стават в стахановски стил, без необходимата експертна обосновка и обществена дискусия", отбелязват от БСК.

"Не мога да отговоря защо КРИБ внесе такова предложение. Не мога да обясня защо го внася без да го съгласува с нас, като лоялен член и единствената представителна организация на петролния бизнес. Но така или иначе, това е решило ръководството на КРИБ, внесли са го. Ние научихме постфактум. Не смятаме, че това е нормалният начин за комуникация между ръководството на КРИБ и членовете. Затова смятаме да напуснем КРИБ. Тези, които са оценили целта на закона като наистина борба със сивия сектор, са застанали на друго мнение", заяви пред в. 'БАНКЕРЪ" изпълнителният директор на Петролната асоциация Андрей Делчев. 

Той сподели, че от известно време е имал подозрения, че може да се стигне до проблеми с приемането на Закона за горивата, тъй като нормативът изисквал изсветляване на сектора и би бил средство за намаляване на сивия сектор в петролния бизнес. "В търговията с течни горива се върти голям сив бизнес, т.е. огромни пари. Тези огромни пари няма да стоят безучастни и да гледат как им се затваря бизнесът. Те биха потърсили легални средства да се попречи. Затова предполагахме, че ще има някаква форма на съпротива. Не казвам в никакъв случай, не ме разбирайте неправилно, че някакви нелегални пари са отишли в КРИБ и са ги подбудили да вземат такова решение. Казвам просто, че всяка засегната група търси начин да прокара своите интереси", подчерта Делчев. 

На въпроса каква е причината от известно време Петролната асоциация да членува паралелно в БСК и КРИБ, той отговори, че това не е бил някакъв "резервен ход". "Не е нито незаконно, нито неморално да членуваме в повече от една работодателска организация. Преди няколко месеца нашият Управителен съвет прецени, че бихме могли да си позволим да кандидатстваме и да ни приемат в Стопанската камара. Когато кандидатствахме в БСК, не сме очаквали, че ще имаме тревоги с КРИБ. Това, което се случи в последните два-три дни, за нас беше пълна изненада", обясни изпълнителният директор на БПГА.

Facebook logo
Бъдете с нас и във