Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Работодателските организации скочиха срещу допълнителните 100 млн. лв. за МВР

Въпреки че премиерът Бойко Борисов даде обещание за допълнителни 100 млн.лв., полицаите излязоха на протест на старта на европредседателството. Ден по-късно обаче полицейският синдикат обяви, че засега прекратява протестните действия

Асоциацията на организациите на българските работодатели излезе с позиция, цитирана от столичен всекидневник, в която иска рязко да се съкрати администрацията в МВР и с парите да се увеличат заплатите на полицията.

Бизнесът посочва, че проблемите в МВР няма да се решат с отпускането на още 100 млн. лв. за заплати. Според асоциацията вътрешното министерство е едно от най-нереформираните и свръхнаселените. Допълнителни пари не трябвало да се отпускат без реформи.

"Година след година всички наблюдаваме постоянния натиск за увеличаване на разходите за сектор "Сигурност". Пак година след година ние НЕ забелязваме подобряване на усещането на гражданите за гаранции за собствената им сигурност или за защитата на тяхното имущество.

Сектор "Сигурност" и по-специално МВР си остават НЕреформирани и "свръхнаселени". Едновременно с това обещаната превенция на престъпността остава на ниско ниво, а разкриваемостта не бележи ръст", допълват в позицията си от асоциацията.

Работодателите припомнят, че България е сред страните, които отделят най-много средства за сектор "Сигурност", а в същото време разкриваемостта е ниска. Именно затова те предлагат намаляване на чиновническите длъжности и увеличаване на заплатите на полицаите на терен.

"Това е огромен резерв за повишаване броя на хората, които работят на терен, за увеличение на заплатите им и за рязко подобряване на техническата им осигуреност", казват от Асоциацията на организациите на българските работодатели.

Facebook logo
Бъдете с нас и във