Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Работодателите се обявиха срещу държавния бюджет за 2019 г.

Работодателите се обявиха срещу държавния бюджет за 2019 г. Основният аргумент на бизнеса е, че решението за по-високите доходи и вдигането на максималния осигурителен праг е взето без правителството да се съобрази с мнението на работодателите.

С обща позиция излезе председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев. По думите му, решението за вдигане на минималната работна заплата от 1 януари до 560 лева, както и вдигането на максималния осигурителен доход от 1 юли до 3000 лева, е взето без да се дискутира с работодателите. Домусчиев заподозря, че правителството е договорило текстовете със синдикатите, съобщи БНТ.

От КТ "Подкрепа" отхвърлиха тази теза и съобщиха, че поддържат предлаганите бюджети. Оттам обаче възразиха срещу замразяването на помощите за безработица и втората година на майчинството.

Председателят на "Подкрепа" Димитър Манолов също така изтъкна, че синдикатът се отнася “със симпатия” към бюджета на Здравната каса, но предупреди управляващите, че заложените текстове могат да създадат проблеми в бъдеще.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във