Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Работници се жалват от шефовете си заради жега в службата

Двадесет сигнала за работа при високи температури са подадени в Главна инспекция по труда (ГИТ) от последната седмица на юни, когато започнаха летните жеги, до момента. Почти всички са за работа в закрити помещения, съобщиха от инспектората по труда.

Най-много сигнали - 8, са подали работещи в предприятия за производство на облекло. При проверките обаче било установено, че само 3 от тях са основателни и температурата била над допустимите граници. От всички 20 сигнала, основателни се оказали 11. Освен от високи температури служителите се оплаквали и от липса на възможност за проветряване и неосигурени разхладителни напитки и вода, обясниха от ГИТ.

По закон работодателите са длъжни да поддържат в закрити помещения температура между 18 и 25 градуса. Като стойностите могат да варират според типа работа - лека, средна или тежка. Съществуват и изключения от правилото. Въпреки това в жегите допустимата температура на работното място не може да надвишава 33 градуса. Фирмите, които не спазят това изискване, ще бъдат глобявани с между 1500 и 15 000 лв.

При инспекциите били констатирани 33 нарушения, свързани с  температурата, влажността и скоростта на въздуха. Липсвали и мерки за минимизиране на рисковете при работа на открито при неблагоприятни климатични условия. Най-често става въпрос за липса на актуални измервания на микроклимата на работните места. Освен това било установено, че работодателите осигуряват климатизация, която обаче не е проектирана съобразно пространствата, които охлажда или не работи. Не се осигуряват и климатизирани помещения за възстановяване на топлинния баланс на организма, от каквито се нуждаят например работещите в металодобивната и керамичната промишленост. Инспекторите установили още, че в по-малките предприятия често не се осигуряват вода и разхладителни напитки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във