Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Пръстовият идентификатор ни чака през април

Доста спорове предизвика въвеждането на персоналния пръстов идентификатор, с който всеки здравноосигурен пациент ще доказва присъствието си в определена болница и ще получава лекарства в аптеките. На 8 януари здравният министър Петър Москов обяви, че това трябва да стане до началото на април и в момента тече обществената поръчка за избор на изпълнител на въпросните устройства.

Първоначално се предвиждаше идентификаторът да влезе в сила до края на януари, но на практика сега срокът се отлага с три месеца. Един от тези, които се обявиха срещу идеята на Министерството на здравеопазването в болниците да се влиза само срещу пръстов отпечатък, бе бившият здравен министър Стефан Константинов. По думите му здравното ведомство ни убеждава, че това не било лична информация, а всичко щяло да се преобразува в кодове. "Да не се тревожат и възрастните, лекарствата им можели да се вземат от деца и внуци, щото чрез пръстовия отпечатък (т.нар. идентификатор) щели да се познават роднините", иронизира позицията на здравното ведомство Константинов. Той обаче смята, че могат да се получат различни ситуации с въпросната "не лична" информация. "Я си представете, че осиновено дете, което не е знаело това цял живот, отиде да вземе лекарствата на майка си и, хоп, сюрприз - вие нямате роднинска връзка! Или без да е осиновено, отиде да вземе лекарствата на баща си и след десетилетия научи, че това не е биологичният му баща (че и самият баща научи това)?!", отбеляза Константинов. На всичко отгоре пръстовият отпечатък въобще не можел да установи роднинска връзка, въпреки опитите на здравните чиновници да ни убедят в това.  

"Остава вариантът Национална здравноосигурителна каса да поддържа база с данни за гражданското състояние на лицата, техните роднински взаимоотношения. Само че тогава изникват други въпроси - това работа на касата ли е, колко ще е точна и колко ще струва подобна поддръжка, за това ли плащаме здравни осигуровки?", чуди се Константинов. За него основното е какъв е смисълът на цялото  упражнение. 

Опит да внесе повече ясно по темата направи заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков. Според него въвеждането на идентификатора е продиктувано от намерението да се контролират разходите. Шарков заяви, че не става дума за пръстов отпечатък в буквалния смисъл на думата, а за механизъм, който засилва контрола и в същото време не дава достъп до личната информация на пациента: "Това е код с цифри, който позволява пациентът да даде разрешение здравната каса да заплати за лечение или за лекарства." Заместник-министърът обясни, че по-сериозен контрол от това няма и че пръстовият идентификатор ще бъде въведен в извънболничната, първичната, специализираната помощ и в аптеките. Устройствата ще струват от 20 до 200 евро, като най-важно е те да имат съвпадeние със софтуера на здравноосигурителната каса и функционална свързаност, за да работи системата.

Ваньо Шарков е убеден, че нововъведението няма да затрудни пациентите и че благодарение на идентификатора ще бъде избегната досегашната практика един и същи лекар да отчита дейност в различни болници по едно и също време или да се реализират фиктивни рецепти, които стимулират паралелен износ.

Четете още

Банкеръ Daily

Куче си, куче – и то мършаво!

Малоумната ти "самолетна” декларация в евроатлантическа посока е само върхът на наивитета. Целият ти екзактен наратив е израз на помиярщина, а помиярите не бива да... Още »
Банкеръ Daily
Илко Семерджиев:

Москов изпълнява "мръсна" поръчка с отпечатъците

Целта на здравния министър е да събере биометричните данни на всички българи, за да се предоставят за ползване на други структури, обвини го негов предшественик. Още »
Банкеръ Daily

Билетчето за градския транспорт в София става 1.50 лв.

Хартиеният билет ще струва с 50 стотинки повече, докато цените за електронния билет и картите няма да се повишават. Още »
Facebook logo
Бъдете с нас и във