Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Провалят проектите на "Хелт Уелнес"

Вместо това... това
S 250 fbd9a390 4b3f 4158 9260 a265da848058
S 250 296dfaa5 85f0 4d31 bbf7 b05fe783bfd6

Планът за ликвидация на всички живи и перспективни бизнес  проекти, свързани с фалираната Корпоративна търговска банка, отдавна не е тайна за никого. Последиците от неговата реализация обаче все още  напомнят за него. Такъв е случаят с инвестиционното дружество “Хелт енд Уелнес” АДСИЦ, чиято основна дейност преди години беше инвестиции в имоти  и хотели. Негово обслужващо дружество е "Сана парк ризорт мениджмънт", което стопанисва едноименните  хотели.

До набега върху банката акциите му  успешно  се търгуваха  на Българската фондова борса, а изградените хотели работеха на пълни обороти.

Като всяка подобна компания, която развива такъв вид дейност,  и тази беше обвързана със сериозно  кредитиране. То  обаче беше преустановено след затварянето на банката, а дължимите от него  суми станаха незабавно изискуеми. Както можем да се досетим, след предявените към него финансови искове от страна на синдиците на Корпоративна търговска банка  много скоро и то, както самата финансова институция  пое  по пътя на силово

 

Предизвиканите  несъстоятелности

 

Ако съдим по една от молбите за откриване на производство по несъстоятелност ( от 13 октомври 2016 -а), внесена от члена на съвета на директорите на дружеството Божидар Миладинов, задълженията по облигационен заем  на компанията са  в размер на 15 млн. евро. Неговият падеж е  бил на 17 март  тази година, но поради съпътстващото задължение за лихвено плащане към облигационерите в размер на 2.652 млн. евро, чийто падеж е бил две години по рано "се налага" това производство по несъстоятелност да бъде открито.

От същия документ става ясно, че притежаваните от дружеството имоти са оценени на повече от  

два пъти по-висока стойност  от задълженията  му

- 70-75 млн. лева.

Да не говорим, че през есента на 2014-а “Хелт енд Уелнес” е погасило предсрочно чрез прихващания повече от половината от всички свои задължения към Корпоративна търговска банка, но синдиците отказват да признаят и осчетоводят погашенията. Точно заради това е било образувано дело (т.д. №4082 от 2015-а) , което на първа инстанция отхвърля претенциите на синдиците, но в същото време те образуват изпълнителни дела, запорират банковите сметки на дружеството и налагат възбрани върху имотите му. Това на практика ликвидира възможността  компанията да работи нормално и предизвиква нейният фалит.

Делата продължават. Несъстоятелност е поискана и от самите синдици, въпреки че  съдебните дела по оспорването на тяхното решение да не признаят извършените прихващания по кредита на инвестиционното дружество все още не са приключили и все още не е ясно дали те ще могат да предявят претенциите си в същия обем, който са поискали. Наред с тези дела се увеличават и споровете, свързани със задълженията на дружеството към други различни компании.

Така или иначе

несъстоятелността  на “Хелт енд Уелнес” вече е факт

Тя е обявена именно по предявения  от синдиците на банката иск, за да могат да се впишат като основен кредитор. Окончателното решение за обявяването на дружеството в несъстоятелност е от 27 юли миналата година, а за начална дата на неплатежоспособността е определена  2 юни 2016 година.

На основание това решение вече  започна и разпродажбата на имоти, които са част от неговите активи.

В началото на този месец  назначеният от съда синдик на компанията Бохос Кеворкян е обявил  

три търга за съседни терени

собственост на дружеството във Велинград.

Първият е за дворно място  с площ от 13 016.01 кв. метра. Става дума за урегулиран  имот, отреден за  "хотелски комплекс, жилищно строителство, търговия, отдих и други“. Идеята е била 25 хил. кв. метра. Началната му  тръжна цена в размер на 2 562 490 лева. Той беше  насрочен за 3 май.

Вторият е с площ от 938 к. м и  началната му тръжна цена в размер на 188 225  лева.  Денят за евентуалната негова  продажба е  8 май. Третият е с площ  от  534.23 кв. м, а оценката му е в размер на 127 799 лева. Резултатът от него ще стане ясен на 9 май.

По информация на в. "БАНКЕРЪ"  на този близо 15-декаров терен е трябвало да бъде построен хотелски комплекс от веригата "Сана спа", подобен на тези в Хисаря и Варна. Имало е дори издадено разрешение за строеж за градеж, разположен на близо 25 хил. кв. м разгърната площ. Както можем да се досетим, такъв обект би станал изключително привлекателно място в курортния град и със сигурност  в една нормална държава би бил не само прекрасно място за почивка, но и би се превърнал в средство, което щеше да пълни доволно държавната хазна. Да не говорим за прекъснатата възможност да бъдат открити стотици работни места и приносът му да  бъде съживена икономиката в този регион на страната.

Разбира се, всичко това вече няма никакъв смисъл, тъй като с разпарчетосването на имотите  те със сигурност ще бъдат обезценени.  Да не говорим за реалната възможност при приключването  на делата за направените прихващания  да се окаже, че те са били съвсем законни. В  такъв случай в сметките на фалираната банката едва ли ще влязат кой знае какви средства. А може би това е  целта.

Така че внушенията на  медиите под контрола на Делян Пеевски, които дълго време облъчваха обществото, че кредитополучатели "под контрола на Цветан Василев" източват активи, могат да се окажат полуистини. Но на практика може да се окаже, че "източването" не ще да е дошло от тях, а от хората,  които останаха под нечий друг контрол...

Още повече  такова  съмнение се провокира  от факта, че  веднага след затварянето на Корпоративна търговска банка  в “Хелт енд Уелнес”  беше извършена промяна в контрола на инвестиционната компания и то попадна  под контрола на основния свидетел на прокуратурата и обявения от самия Цветан Василев за най-голям  крадец на активи от банката Бисер  Лазов. Основният акционер на "Хелт енд Уелнес" АДСИЦ е "Аквафинанс" ЕООД, което дружество е собственост на "Интер финанс инвест" ООД със съдружници Бисер Лазов и неговата спътница в живота Албена  Андреева.

 

За основателността на тези съмнения  говорят няколко  факта

 

През май 2015-а  частен съдебен изпълнител продава на търг апартмент на столичната ул. “Самуил” №79 (ет.3, ап.7 ), където е седалището на "Хелт енд Уелнес". Купувач е “Солид-85” - собственост на Младен Мондешки, който е брат на адвокат Момчил Мондешки. Счетоводител на това дружество до 19 ноември 2015-а е била синдичката на Корпоративна търговска банка Кристи Маринова (чрез фирмата си “Кристи Акаунтанси” в Троян).

В свой  сигнал до прокуратурата и до премиера Бойко Борисов самите синдици твърдят, че "Сана Спейс Хотел Хисаря" АД вече е собственост на "Руснефтехим България". Справка от Търговския регистър показва, че изпълнителен директор на "Руснефтехим България" ЕАД е Максим Жеков Димов. Ако това наистина е станало,  синдиците всъщност  признават, че са проявили безстопанственост  в този случай. Всички акции от капитала на "Сана Спейс Хотел Хисаря" АД са заложени в полза на КТБ АД по кредит на основния акционер - "Корси Маунтин Ризорт" АД. Всички оригинали на временните удостоверения се намират в банката. Тези техни твърдения бяха  потвърдени  и от доклада на парламентарната комисия по казуса "КТБ":

"По договори за кредити от 15 март 2011-а  и от 10 октомври 2011-а  е учреден реален залог на собствени акции от капитала на "САНА СПЕЙС ХОТЕЛ ХИСАРЯ" . В този случай няма как да не си зададем въпроса как така синдиците на банката са допуснали да се прехвърли собствеността върху акциите от капитала на "Сана Спейс Хотел Хисаря" АД, при положение че всички оригинални документи по собствеността на акциите се намират при тях? Защо квестори и синдици не са предприели абсолютно никакви действия за своевременно налагане на възбрана на всички хотели на "Сана Спейс Хотел Хисаря" АД, както и принудителни действия спрямо акциите на дружеството?

Отговорите на тези и още много въпроси остават "неразгадани" и едва ли те ще бъдат получени,  докато все още няКОЙ контролира "движението" на голяма част от бизнеса у нас?!

Facebook logo
Бъдете с нас и във