Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Продават на търг къщата на Пейо Яворов

Общината или държавата може да придобият обявената на публичен търг къща музей на Пейо Яворов. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова след разговор с министър-председателя Бойко Борисов и министъра на културата Боил Банов.

"Къщата на Яворов трябва да бъде отворена свободно за граждани и пълноценно да изпълнява функцията на музей на един от най-великите български поети. Нашата задача е тя да бъде съхранена като архитектурен паметник, заедно с всички изключително ценни сбирки от ръкописи, книги и вещи на поета Пейо Яворов", заяви Фандъкова. Градоначалникът посочи, че собственикът на къщата отказва да я реставрира и поддържа, за което преди време му е наложена глоба от 100 хил. лева. 

Председателката на БСП Корнелия Нинова призова столичния кмет да направи всичко възможно, така че градската управа да придобие къщата. 

Цената на имота е определена на 1 628 758.08 лева. Обявата е публикувана на 11 октомври. Търгът ще бъде отворен на 15 октомври и затворен на 15 ноември. Собственик е Васил Панчев. Той купи имота, разположен на ул. "Раковски" в столицата, през 2016 година.

"На къщата са направени множество ипотеки, да не кажа свръх ипотеки. Докато тя не бъде освободена от тях, няма как да направим замяната", каза министър Боил Банов през юли по повод преговорите между държавата и Панчев, които се водят от две години.

Имотът е ипотекиран няколко пъти от предишните собственици - финансистът Емил Хърсев и бизнесменът Володя Лозанов.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във