Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Продажбите на Volswagen почти не са засегнати от скандала

Продажбите на групата на Volswagen през октомври са намалели само с 0.5% лансирани на пазара коли на годишна база. Данните на Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA) сочат, че този процент се равнява на едва 1300 броя автомобили. Асоциацията отчита и слабо намаление в цената на акциите на групата на Volkswagen, като през октомври 2015-а те са понижени с 0.8% в сравнение със същия месец на предишната година.

Оказва се, че най-отчетлив (11.4%) е спадът при Seat. Тук обаче трябва да се отчете фактът, че през последните седем години брандът натрупа сериозен дефицит от 1.39 млрд. евро. Това означава, че проблемите на испанската марка нямат общо със събитията около групата на Volkswagen през септември. ACEA отчита и намаление от 2.6% при продажбите на Skoda. Оказва се, че регистрираните нови автомобили от тази марка през октомври са точно 46 854 броя. Има и минимален спад при Volswagen с 0.2%.

Един от най-големите сривове са при Opel Group, където само за година продажбите на бранда Chevrolet падат с 81.1% на годишна база. През изминалия месец са продадени само 69 броя от тях. Освен това намаление има и при Opel с 2% от реализираните на пазара автомобили.

В същото време обаче Европейската асоциация отчита и ръст от почти 14% на продажбите на луксозните Porshe през октомври. От марката са търгувани общо 5666 броя. Ос вен това има и ръст от 4.1% при Audi, като от марката са продадени 63 565 броя.

Продажбите на автомобилният гигант Volswagen оцеляха в Eвропа след разразилия се скандал около вредните емисии на колите на германския производител. През октомври групата е отчела почти незабележим спад от 0,5% на лансираните на пазара возила на годишна база или с малко над надолу, показват данните на .

Данните на ACEA показват, че като цяло повечето автомобилни производители отчитат добри резултати в Европа. От асоциацията обясняват, че това се дължи на засиленото търсене. Цифрите показват, че през октомври регистрираните нови коли са с 2.9% повече. Благодарение на тези резултати пазарът запазва нарастващата тенденция за 26-и пореден месец.

Най-много нови коли през периода са купени в Италия (с 8.6% повече) и в Испания (с 5.3% повече). Освен това резултатите в България са повече от обнадеждаващи. У нас е отчетен ръст от 15.4% на годишна база. Продадените нови автомобили през този октомври са 1941 броя, а през същия месец на 2014-а те са 1682 броя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във