Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Превозвачите на бунт срещу идеята за автомобилна камара

Превозвачи от цялата страна ще протестират заради законопроект, предвиждащ създаването на автомобилна камара, който бе внесен в парламента от ГЕРБ, Обединени патриоти и "Воля".

Близо 2000 автобуса ще спрат работа за час и половина в знак на несъгласие с предложенията, едно от които е бъдещата камара да отговаря за лицензирането на транспортните фирми. Стачката ще започне в 14.00 часа.

Някои транспортни фирми изказаха притесненията си, че текстовете са лобистки и създават предпоставки за корупция. Протестът им бе подкрепен от работодателските организации - Българската търговско-промишлена палата и Българската стопанска камара.

В бранша обаче има разделение по казуса, като някои фирми заплашват с контрапротест, ако законопроектът бъде оттеглен.

Интересен щрих в цялата история е, че бизнесменът Миролюб Столарски вече е вписал в Търговския регистър името Българска автомобилна камара, въпреки че проектозаконът още не е приет.  

Председателката на БСП Корнелия Нинова заяви, че управляващите от ГЕРБ дават транспортния бранш в ръцете на техния спонсор Столарски. 

Депутатът Станислав Иванов призна, че Миролюб Столарски действително е запазил името в Търговския регистър, но после го е прехвърлил на КРИБ. 

Другата основна критика към законопроекта е срещу изискването за задължително членство и членски внос от 100 лева. Според опозицията при 17 хил. транспортни фирми, управляващите ще дадат на свои приближени чист приход от 17 млн. лв. годишно. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във