Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Правосъдният министър си чака домашното

Правосъдното министерство няма своя концепция за съдебна реформа и ще чака други да му я предложат. Това стана ясно след проведената на 6 януари среща на новия министър Диана Ковачева с представители на 12 неправителствени организации. От ведомството обявиха, че с нея се поставя началото на широка дискусия за нуждите от пакет от промени, свързани с повишаване на публичността, прозрачността и почтеността при процедурите за номиниране и избор на членове на Висшия съдебен съвет и ясни критерии за избор за назначения и кариерно развитие в съдебната система.


Поканата за дискусията била в отговор на реакциите на неправителствените организации по повод проведения избор на съдебни инспектори. Те бяха представени от Съюза на съдиите, Института Отворено общество, Българския хелзинкски комитет, Българския институт за правни инициативи, Центъра за либерални стратегии, Центъра за изследване на демокрацията, Асоциацията за европейска интеграция и права на човека, Програмата Достъп до информация, Института за развитие на публичната среда, Фондацията за развитие на правосъдието и други. След разкрития за участието на Ковачева и ръководената до неотдавна от нея Асоциация Прозрачност без граници`в схеми за усвояване на средства по европейски програми, нейни представители липсваха. Законодателната и изпълнителната власт бяха представени съответно от заместник-председателя на Народното събрание Анастас Анастасов и началничката на кабинета на премиера Бойко Борисов - Румяна Бъчварова.


Проведеният избор на инспектори и реакцията на гражданското общество дава конкретен повод да се обсъжда приемането на ясни правила за номиниране и избор на членове на ВСС, тъй като това е следващата процедура, която ще бъде проведена през 2012-а. Тези правила следва да бъдат подложени на широка обществена дискусия и да отговарят на принципите за почтеност, публичност и прозрачност. По този начин ще се гарантира изборът на доказани професионалисти с безупречна репутация..., заяви Диана Ковачева. Проектът за промени в съдебния закон ще се пише основно от Съюза на съдиите, след което ще бъде предоставен на другите неправителствени организации и на правосъдното министерство.


Министърът и този път не каза има ли ведомството, което ръководи, конкретни идеи за решителни промени в съдебната система и ограничаване на тежката корупция. Досега Ковачева не е представила нито едно предложение за съдебна реформа, а все повтаря, че ще инициира дискусии и дебати. Едва ли има друг случай в историята на Министерството на правосъдието, когато ключови промени в съдебни закони да се възлагат в такъв обем на неправителствени организации.


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във