Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Правителството пак даде рамо на проекта "Гранд Каньон"

Проектът   на турската компания "Гаранти Коза"  за изграждане  на огромен  туристически и развлекателен комплекс в столичния район "Младост"  под названието  "Гранд Каньон-София", който трябваше да бъде готов тази година, зацикли сериозно. Скандалите около разрешението за строеж, което взе главата на бившия главен архитект на района Весела Тасева, съпроводено с яростната съпротива  на отстранената вече кметица Десислава Иванчева срещу тези градежи, очевидно се нуждае от ново "освежаване".  

Със сигурност турският инвеститор се е спазарил за удължаване на сроковете на меморандума за разбирателство, който беше подписан на 11 юни 2015 година. Това може би е и причината, поради която  на редовното си заседание тази седмица кабинетът реши да одобри проект на  допълнително споразумение към него.  

Така  срокът  за изпълнение на проекта се удължава с две години - заради  съществено забавяне в изпълнението на административни процедури. Удължава се и срокът на сертификата за приоритетен проект, издаден на основание на подписания меморандум.

В съобщението на правителствения пресцентър  се казва, че "Проектът "Гранд Каньон-София" предвижда изграждането на комплекс със смесено предназначение, съчетаващ търговска част, хотелски комплекс, парк с множество атракционни езера, скейтборд парк и открита детска площадка. Проектът "Гранд Каньон" е разработен така, че да популяризира столичния район "Младост" като предпочитано място, обединяващо възможността за пазаруване, за настаняване, за отдих и живот в града. Общият размер на инвестицията е 120 млн. лева. След въвеждането в експлоатация на обектите по проекта се очаква да бъдат създадени 240 нови работни места.

Тук е моментът да припомним, че при предишното предложение на турската компания  в  подписания преди три години меморандум ставаше дума за двойно по-голяма инвестиция - предложението на турската компания тогава бе тя да е  120 млн.  евро. Затова  правителството тогава  издаде сертификат за приоритетна инвестиция на комплекса "Гранд каньон-София". Според Закона за насърчаване на инвестициите такъв статут  може да получи проект на стойност над 100 млн. лв. с поне 200 заети лица. В тези случаи властта се ангажира с административно обслужване в съкратени срокове, както и с индивидуално административно обслужване. Сред насърчителните мерки, предвидени в закона, са и финансово подпомагане за изграждане на елементи на техническата инфраструктура, продажба на държавни или общински имоти без търг или конкурс, както и с безвъзмездна финансова помощ. Инвеститорът ще се ползва и от междуведомствена работна група, която да му осигури институционална подкрепа.

В рамките на  подписания преди три години меморандум  инвеститорът се задължи  да поддържа обектите  не по-малко от пет години след  въвеждането му в експлоатация. За  същия период  трябваше  да бъдат ангажирани  пряко и споменатите  240 служители. Сред задълженията, които по това време пое  Garanti Koza, беше  и да завърши проекта до 15 януари 2018 година. Компанията тогава  кандидатства  за сертификат пред Българската агенция за инвестиции (БАИ) само за туристическо-развлекателната част на комплекса, но  жилищната част на "Гранд каньон" не можеше да бъде сертифицирана, тъй като ще е обект на  последващи покупко-продажби, поясни тогава  агенцията.

Проектът на Garanti Koza е  най-големият жилищен и търговски комплекс в София за последните години. Той трябва да бъде изграден върху  изцяло частен терен с площ над 30 декара. В него трябва да бъде издигнат и небостъргач с височина 133 м с гледка към планината.  Едно от най-ангажиращите обещания на компанията беше това  60% от проекта да  бъдат "зелени": ще има повече от 400 дървета, още 150 дървета ще бъдат преместени вътре в него.Той е уникален като мащаб  и трябва да бъде разположен върху 138 хил. кв. метра. В  комплекса трябва да  има три жилищни сгради с общо 765 апартамента, търговски център с разгъната площ 30 хил. кв. м, луксозна хотелска част, наета от веригата Swissotel, очна клиника, голяма паркова зона с фонтан и водни площи, амфитеатър, детска площадка, и скейт парк. Огромният  терен  бе сглобен чрез  покупката на няколко по-малки парцела. Те, заедно с магазин "Нова Деница", турската компания купи още през 2013-а  за 23 млн. лв. от фирми, контролирани или притежавани от бившия председател на надзорния съвет на Общинска банка Любомир Павлов.

След скандалите около бъдещия градеж очевидно намеренията на компанията са значително редуцирани. А какъв ще бъде резултатът след това поредно усилие на държавата да подпомогне проекта  ще се разбере  след две години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във