Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Правителството избра F-16 от САЩ

Правителството избра американската оферта за доставка на изтребители F-16. Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов съобщи, че кабинетът иска да започне преговори с администрацията на президента Доналд Тръмп.

За това обаче трябва да бъде получено разрешение от Народното събрание. Възможно е въпросът да бъде разискван още в първия работен ден на депутатите през тази година - 11 януари. Решението на кабинета не среща одобрението на БСП и "Воля".

В преговорния екип следва да участват министърът на отбраната, министърът на икономиката Емил Караниколов, министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на външните работи Екатерина Захариева, а премиерът Бойко Борисов да следи организацията на преговорите при изготвяне на проекта за международен договор.

"Имаме уверение от Белия дом, че цената ще бъде коригирана. Така че по този начин ние правим една стъпка, с която да придобием новия изтребител", посочи Каракачанов на брифинг в Министерския съвет. 

Идеята на кабинета е до края на годината да бъде сключен договор с американската страна. Каракачанов заяви, че все още не е ясно какви ще са "отклоненията" на офертата от инвестиционния разход, одобрен от парламента - 1.8 млрд. лв. за купуването на най-малко 8 изтребителя. Ясно е обаче, че САЩ няма да могат да спазят изискването за доставка - 24 месеца от сключването на договора. 

Преди дни президентът Румен Радев остро разкритикува правителството, отчитайки, че конкурсът е опорочен, а това е удар по България. "Настоявах да се спази процедурата и финансовата рамка. Това е гаранция за оптимален избор, независимо от типа самолет. Правителството обаче направи точно обратното - обяви победител в разрез с правилата. Дори се ангажира да надплати огромна сума", обясни държавният глава. Радев изтъкна, че конкурсът е удар и по американските ни партньори, защото "в очите на българите те спечелили конкурса с политически лобизъм, а не по правилата".

Facebook logo
Бъдете с нас и във