Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Политическото блато поглъща истината за СОФИБОР

Съдбата на лихвения индекс СОФИБОР  привлича  политическото  внимание в същата степен, колкото и  АЕЦ "Белене" или  сделката за ЧЕЗ. За момента едва ли ще се наложи Народното събрание да създава специална парламентарна комисия, която да се занимава с левовия лихвен индекс, но не е изключено след време и това да стане, защото политическата тъпотия и дебелоочие върху родната ни земя са неизмерими и безкрайни. Защо  правим тази емоционална прелюдия? Защото един чисто технически проблем - като този за съставянето и съществуването на лихвения индекс ("бенчмарк",  както го наричат финансистите) СОФИБОР, е напът да подложи на риск  репутацията на целия банков сектор, тъй като политиците видяха в него пореден повод да се замерят с  любимите си агресивни празнословия.

Повод за политическите вълнения в Народното събрание станаха внесените

 

промени в Закона за кредитните институции

 

които определят правилата, по които един лихвен индекс ще може да бъде  заменян с друг в договорите за кредит. Причината за тази законова промяна е прилагането на европейския Регламент 1011 от 2016-а. Според него изчисляването на всички бенчмаркове трябва да се  извършва  по много строги критерии и от администратори, които също трябва да отговарят на точни надзорни изисквания. А за да изчисляват лихвени индекси, въпросните администратори трябва да получат лиценз от съответния надзорен орган у нас или в друга държава от ЕС. Промените са важни, защото засягат  приложението на Закона за потребителския кредит и на Закона за жилищните кредити на потребители. А от всички банки в България само две не използват за  определянето на лихвените си нива по левовите заеми  индекса СОФИБОР.

Проблемът е, че до момента  у нас няма институция, която да е получила

 

лиценз за администрирането на СОФИБОР

 

Говори се, че интерес към изчислението на СОФИБОР има агенцията "Ройтерс Томпсън", която дори била подала документи за лиценз пред британския надзор. Но до момента няма никакви индикации дали и кога той ще й бъде издаден. А ако до 1 юли 2018-а изчислението на СОФИБОР не бъде поето от лицензиран администратор, индексът  ще трябва да изчезне, тъй като определянето му вече няма да  отговаря на изискванията на Регламент 1011. Тогава ще се наложи в договорите за кредит той да бъде заменен с нов - легитимен индекс. Такива колкото искаш - от изчислявания от БНБ "ЛЕОНИА Плюс", през ЛИБОР за евро и ЮРИБОР, та чак до ЕОНИА, който се  изчислява и прилага  от ЕЦБ. Тук се явява нов  въпрос:  доколко всеки един от тези индекси е приложим към договорите за левови кредити. Но доколкото  левът е "вързан" за еврото, едва ли ще е трудно международните индекси, базирани на сделки с европейска валута, да се прилагат и за договорите в левове. Защо не?

Според депутатите от БСП направените предложения за промени в Закона за кредитните институции целели да бъде затрит СОФИБОР и да се създадат условия на негово място да влезе

 

друг индекс, с по-високи стойности

 

и по-този начин банките  автоматично да повишат приходите си от лихви от кредити  за сметка на клиентите си. Народните представители от левицата дори подхвърлиха, че някаква неясна "група от момчета" се готвела да поеме на плещите си тази отговорна задача с индекса. Депутатите от опозицията  удобно "не забелязаха" текста в проектозакона, според който при замяната на един индекс с друг  новият не може да бъде с по-висока стойност от стария. Но дори този текст да го нямаше, един бърз преглед на статистиката показва, че тримесечният и шестмесечният СОФИБОР са индексите с най-високи стойности от всички споменатите до този момент техни български и европейски събратя. Защо говорим за тримесечен и шестмесечен СОФИБОР? Разновидностите на СОФИБОР по срочност са много, но именно само споменатите два  се използват в договорите за кредит. Редакцията на в. "БАНКЕРЪ" си направи труда да изготви таблица и графика със стойностите на повечето приложими у нас и в ЕС лихвени индекси и те показват, че

 

стойностите на СОФИБОР са в пъти по-високи

 

от тримесечния и шестмесечния ЛИБОР за евро, от тримесечния и шестмесечния ЮРИБОР, от ЕОНИА и дори от изчисляваната от БНБ "ЛЕОНИА Плюс". Така че който и от тези индекси да замени СОФИБОР, това всъщност ще е от полза  за кредитополучателите.

Такива професионални аргументи обаче едва ли ще бъдат дебатирани при  обсъждането на промените в Закона за кредитните институции. Депутатите от БСП явно твърдо се решили да използват благоприятната тема, за да си поиграят със страховете на хората и още от началото на дебата бурно атакуваха БНБ и банковия сектор. "Предлага ни се нещо скандално. Сега Централната банка ни уведомява, че на 16 март 2017-а е приела  решение от 1 юли 2018-а да  не изчислява и съответно да не публикува нашия български индекс СОФИБОР. Не ми е известно след това БНБ  да си е направила труда да предупреди, да информира бюджетната комисия и парламента, че това ще наложи промяна в Закона за кредитните институции", смята депутатът от БСП Румен  Гечев. Според него регламентът  позволява на централните банки на страните в ЕС да изчисляват свои индекси и дори увери присъстващите, че ЕЦБ вече се готви да публикува такъв индекс. И попита защо БНБ не прави същото. Господин депутатът е пропуснал да забележи, че го прави,  като изчислява индекс  "ЛЕОНИА Плюс". И съществуването му не е случайно -

 

БНБ изчислява "ЛЕОНИА Плюс"

 

защото този индекс е базата   за формирането на основния лихвен процент, който според Закона за БНБ Централната банка трябва да обявява. Този индекс - "ЛЕОНИА Плюс", както и ОЛП, обаче не се определя по решение на УС на Централната банка, а се формират на базата на реалните  сделки, сключени на междубанковия пазар. Така че БНБ не може, а и по закон няма право да определя стойности на лихвени индекси. Тях ги определя пазарът. И когато на него не са извършени сделки, съответно и не се обявяват стойности на индексите  за съответния ден. Всичко това  много ясно може да се види от статистиката за "ЛЕОНИА Плюс", който се изчислява от началото на юли 2017-а. А когато сочат за пример  ЕЦБ, добре е депутатите от БСП да кажат и  в кой договор за кредит в рамките на ЕС са  използвани  именно лихвите, определяни от Европейската централна банка.

И още - ако тяхната логика е вярна, защо ЕЦБ не определя ЮРИБОР? Явно има някакви причини. А те са следните. Според Регламент 1011 лихвените индекси трябва да се определят на базата на реално сключените сделки на междубанковия пазар, за да отразяват цената, която банките плащат за привлечения ресурс. И не е работа на централните банки да се месят в тези чисто пазарни взаимоотношения.

Истинският проблем у нас, заради който  наистина има опасност СОФИБОР да изчезне, е, че  междубанковият ни  пазар е в  рудиментарна фаза и спокойно може  да се каже,  че липсва. И това също  се вижда от статистиката за "ЛЕОНИА Плюс". Как  изглежда пазар, на който се сключват между нула и осем сделки на ден, чийто общ обем никога не е  надхвърлял 230 млн. лева? При положение  че среднодневният обем на разплащанията през системата РИНГС за април 2018-а е над 3.8 млрд. лева. Истината е, че без активен междубанков пазар, на който всеки ден се сключват реални сделки с общ обем от не по-малко от 1 млрд. лв., реален национален индекс от рода на СОФИБОР трудно може да съществува. Това ще стане кристално ясно до края на следващата година.

Вместо обаче да се опитат да разберат причините, поради които междубанковият пазар у нас е по-скоро фикция, отколкото реалност, българските депутати се упражняват в никому ненужна и вредна за финансовата стабилност на страната риторика, докато в същото време блатото на политическото словоблудство бавно, но сигурно поглъща СОФИБОР.

И още нещо трябва да е ясно: какъвто и лихвен индекс да се прилага в договорите за кредит, който и да е неговият администратор, движението на индекса нагоре или надолу няма да зависи от тези формални фактори, а от реалното търсене и предлагане на паричен ресурс на пазара. И то не само на българския, а и на европейския, доколкото националната ни валута е фиксирана към  еврото.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във