Банкеръ Daily

Румен Овчаров:

Политически инвеститор ще строи АЕЦ "Белене"

Инвеститорът в АЕЦ "Белене" вече е добре известен. Той не е пазарно избран, а политически. Това заяви бившият енергиен министър Румен Овчаров по повод старта на търга за избор на строител за втора атомна електроцентрала. Според него в крайна сметка или Китайската ядрена корпорация, или руската "Росатом" ще бъдат ангажирани с градежа. Кандидатите от Франция и САЩ имали интерес за доставка на оборудване, а корейският претендент нямал необходимия опит, изтъкна Овчаров. 

По думите му България, НЕК и АЕЦ "Белене" са изгубили доверието на световните лидери в атомната енергетика. "Правителството на всеки десет години променя мнението. В момента ще инвестират тези, които имат политически интерес да строят в България, не толкова икономически", изтъкна Румен Овчаров и добави, че е съвсем отделен въпрос дали Русия и Китай ще намерят общ език. 

"Не смятам, че проектът ще се осъществи поради натиска на Русия, а защото той продължава да е икономически изгоден и продължава да е най-добрият енергиен проект", каза още Овчаров. 

Той заяви, че на този етап "Турски поток" ще се отклони през България. Дали ще е полезен този проект за страната ни зависело от цената. При цена от 3 млрд. лв. ползата ставала относителна, уточни бившият министър. "В България се разиграват едни проекти, за да се изхарчат едни пари, които ще се върнат след 20 години", обобщи Овчаров.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във