Банкеръ Daily

Banker engine

Поглед отвътре в един пъстър сектор

Думите динамичен и променлив може би най-точно описват състоянието в момента на такъв важен отрасъл от икономиката на България като машиностроителния. Икономическата среда е силно променена - няма я сигурността от предишни години, цените на суровините нямат покой, което силно влияе върху стойността на готовите изделия, промени се поведението и на клиентите, и на търговците. Някои се справиха с пазарните изисквания, други не успяха да надскочат себе си.

Успехът днес изисква повече от всеотдайност, а успехите идват след упорита борба за всяка ниша от пазара. Опитахме се тук да покажем, че под мъглявата повърхност на действителността у нас има компании и мениджъри, които не се предават. И че има сектори от икономиката ни, които осигуряват на България място на световната карта. Такова е производството на автомобилни компоненти за почти всички брандове и модели.

Страната ни е лидер и в проектирането, и в производството на хидравлични елементи и системи, които задвижват машини от различни сектори.

Българските универсални, цифрови и тръбонарезни стругове често печелят избора и на много производители от разнообразни точки на Азия, Северна и Южна Америка. А днес над 95% от машините се произвеждат по заявки на клиенти извън пределите на България.

Велосипедите ни кръстосват из цяла Европа - и не само там.

Страната ни печели предпочитанията на не една и две световни компании - някои са купили български предприятия, други са избрали да започнат всичко "на зелено". В случая важното е, че всички те доказват, че когато има творчески заряд, професионално отношение и иновативно мислене, се постигат повече от добри резултати. От друга страна, подобни проекти са начинът да се постигне устойчив икономически растеж и да се подобри средата, в която живеем.

А не всичко е гладко. Бизнесът иска да работи, но все по-често ще се сблъсква с проблема за намиране на служители, с горчивина казват мениджърите. Намалява и броят на младежите със средно специално образование, и броят на инженерите. Някои от компаниите търсят възможности за излизане от трудната ситуация, като сами обучават кадрите си, други се надяват и на държавата да помогне за решението на този, и на много други проблеми...

Приятно четене!

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във