Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Пласират и любимото ловно стопанство на Тато

 


Страната ни продължава да е сред желаните дестинации за ловен туризъм в Европа. Годишните приходи от него по официални данни надхвърлят 2.5 млн. евро. Традициите ни в отстрела на трофейни екземпляри все още са запазени и голяма част от любителите на лова от цял свят идват тук именно с тази цел. И си плащат добре за своята страст.


А министърът на земеделието и храните Димитър Грегов, вместо да подобри организацията на работата в тези истински


печатници за пари

от няколко месеца раздава най-елитните ни ловни стопанства за ползване чрез... "конкурси". И то не за година-две, а по-скоро за по 15-20 години напред.


След стопанствата "Искър" и "Ропотамо", които паднаха под ножа в края на миналата година (земеделското ведомство продължава да мълчи за имената на новите им чорбаджии), сега очевидно земеделският началник е получил нова "заявка" - за любимото ловно стопанство на Тато. Той е издал заповед (№ РД 49-78) с която е обявил конкурс "за сключване на договор за съвместно извършване на дейности" в Държавно ловно стопанство "Мазалат". Определил е, че срокът на договора, който ще бъде сключен (вероятно в края на месеца) с бъдещия ползвател на ловните полета в Югоизточното държавно предприятие (под чиято шапка е стопанството), ще бъде 15-годишен.


Ако се ръководим от нормалната търговска практика, при сключването на такива партньорски договори в тях би трябвало ясно да е описано кой какво получава, но и кой какво дава. Странно защо в конкурсната документация точните формулировки на бъдещите ангажименти са, меко казано, "размити".


Единствените финансови условия, които са посочени в конкурсната документация, са тези, в които се посочва, че този, който ще спечели конкурса, трябва да представи банкова гаранция за... 80 хил. лева. Никъде не се посочва минималната сума, която бъдещият ортак на държавата ще е необходимо да инвестира, за да придобие правата за стопанисване. Още по-любопитни са публикуваните критерии за оценка на предложенията. В тях е посочено, че ще бъде комплексна, но основно на базата на направени инвестиции. В условията пише, че за всеки 1000 инвестирани лева кандидатите ще получават по една точка. Минималните точки не са посочени, но странно защо таванът на оценката е определен - на 100 точки...?! Казано просто, максималните пари, които могат да бъдат обещани, са ...100 хил. лева.


Неясни остават и ангажиментите на бъдещия стопанин за това в какво точно той трябва да инвестира. Единственото, което може да бъде научено от текста на тази заповед, е, че комисията ще признава разходи за "изграждане, ремонт и поддръжка на биотехнически съоръжения, разработване на фуражна база, закупуване на фураж за подхранване на дивеча, опазване и охрана, закупуване на жив дивеч за разселване, ремонт и поддържане на бази за интензивно стопанисване на дивеча, предоставяне на движими материални активи, изграждане и ремонт на горски пътища и изграждане и... ремонт на ловна база".


Няма минимална инвестиция, няма процент за харчове за животни, съотносим с този за строителство. С други думи, бъдещият инвеститор може да направи луксозен ремонт на сградите, като ги превърне в уютен пристан за богати ловци (за които със сигурност ще формира и "подходящи" цени), но не е задължен например да дава голяма част от парите си, за да поддържа и увеличава т. нар. "генна банка" на животни, която е характерна за това ловно стопанство.


Условията на този конкурс са, меко казано, странни. В последните дни на 2013 г. министър Греков организира подобна "надпревара" за друго атрактивно ловно стопанство - "Искър" ( в. "БАНКЕРЪ", бр. 50 от 13 декември). Там бяха заложени параметри за бъдещите приходи, които трябва да влязат по сметките на държавното предприятие (бел.ред. - Югоизточното държавно предприятие) за целия срок на договора. Те бяха изчислени на 6 756 000 лв., или по 450 400 лв. годишно. И макар че и тогава запознати с този вид дейност коментираха, че заложените параметри на печалбата за този обект са смешно ниски, все пак имаше нещо определено като норма. А защо в този случай те изобщо липсват, може би ще стане ясно след подписването на контракта...?!


Но за да разберем


параметрите на "интереса"

трябва да кажем какво представлява ловно стопанство "Мазалат". То носи името на старопланинския връх Мазалат. В границите му попадат южните склонове на Троянско-Калоферския и Шипченския дял на Средна Стара планина, както и северните склонове на Сърнена (Източна) Средна гора. Граничи с прочутата българска Розова долина на Казанлък. По форма територията на стопанството наподобява неправилен многоъгълник с максимална дължина от север на юг 34 км и от запад на изток - 27.7 километра. Разположено е на 220 км от "Летище София" и на 200 км от летище Бургас. С други думи, топдестинация .


Релефът е типично планински. Надморската височина варира от 1524 м при най-високата точка - връх Исполин, до 150 м в най-ниската точка в района на фазанарията до село Трънково. Общата площ на стопанството възлиза на 29 884.4 хектара.


Тук любителите на лова се прицелват в благородни елени, диви свине, сърни, мечки и вълци. Дребнодивечовите площи предоставят възможност за лов на зайци, фазани, яребици и прелетен дивеч. Стопанството притежава и ферма за развъждане на колхидски фазан, яребици и диви северноамерикански пуйки.


Към предлаганото животинско разнообразие (чийто отстрел се търгува между 600 и 5000 евро за различните видове) не е за подминаване фактът, че бъдещият чорбаджия ще стопанисва и две ловни бази. Луксозният ловен дом "Трънково" разполага с два апартамента и четири двойни стаи. Той е на 25 км от Стара Загора и до него води асфалтов път. Другият ловен дом е "Лешница". Той e разположен в планината до едноименната река. По всяка вероятност неговият капацитет ще бъде разширен, тъй като на този етап възможностите му са да приюти не повече от десетина ловци.


Тук има и ловен заслон - "Габровница", в който обаче има едва две стаи.


Освен ловни преживявания стопанството предлага на своите гости още и риболов на балканска пъстърва, фотолов, конен и познавателен туризъм, както и лечебни процедури в известния Балнеоложки център в град Павел баня. За любителите на археологията и историята интерес представляват "Тракийските гробници", открити в района. Трябва да припомним, че точно те са причината Розовата долина да се нарича още Долината на тракийските царе.


Към всичко това трябва да прибавим факта

че бъдещият ползвател на държавните активи в ловното стопанство със сигурност освен че ще печели от отстрела на животните и съпътстващите услуги за богатите си чуждестранни гости, има възможност да се "вреди" и в друга схема на работа. Като например да подпише и дългосрочен договор за дърводобива в стопанството.


А тук, според официалната информация, годишно се добиват 71 846 куб. м дървесна маса. В случая тук по-интересните дървесни видове са бял и черен бор, дуглазка, смърч, веймунтов бор, европейска лиственица, атласки кедър, бяла и черна мура, деодарски кедър, сребрист смърч, бук, цер, полски бряст, планински ясен, явор, орех, черна елша, сребролистна липа, клен, череша, летен дъб, бяла и черна топола, кестен, полски ясен, червен дъб, бреза и акация. Все дървесни видове, които имат добър пазар у нас и в съседните ни държави. Друга подробност, която обуславя сигурността в този вид дейност, е задължителното спазване на Наредбата за възлагане на дейности в горите, което задължава началниците на Югоизточното държавно предприятие да осигуряват годишно залесяване на площ от 10.8 хектара.


Зевзеци, които познават този вид "достлук" между държавата и частниците, коментират, че в подобни случаи обикновено разходите се поемат от държавното предприятие, а печалбата се дели с частниците...?!


Клюката в региона е, че интерес към това ловно стопанство е проявявал скандалният бизнесмен и кандидат за народен представител от листата на Движението за права и свободи в региона Иса Бесоолу. Името му периодично се свързваше с проверки за данъчни афери, с подкупи, с незаконна сеч на дървесина, с нагласени обществени поръчки и политически протекции от високо ниво. Дори е осъден за склоняване на длъжностно лице към подкуп (решение №160 от юли 2012-а). Фамилията на Иса Бесоолу е сред най-заможните в района на Казанлък. Възходът на бизнеса й започва през 2003-а, когато Движението за права и свободи е в средата на първия си мандат в управлението заедно с НДСВ. Местни жители разказват, че е станал бизнесмен изведнъж. Преди това живее бедно, както и повечето от съселяните му. Първата му фирма "Лес Транс" добива дърва в цялата околия. Години наред печели поръчки от Министерството на земеделието, което се управлява от хора на Сокола. Самият Бесоолу е член на партията и общински съветник вече трети мандат.


Фирмата на Бесоолу е най-големият доставчик на дървесина за дървопреработвателния завод "Габровница" в Долно Сахране, собственост на турски холдинг. Експерти от неправителствената организация "За да остане природа в България" от години сигнализират за незаконна сеч в региона, като се позовават на съвместни проверки с горски служители. Според тях фирмите на Бесоолу секат три пъти повече, отколкото позволяват разрешителните им и така нанасят непоправима щета на природата.


В дърводобивния бизнес с годините навлизат и братът на Иса Бесоолу - Мехмед, и снаха му Тюркян. Освен с дърводобив, който е най-печелившият бизнес на фамилията, те имат и транспортна фирма, развиват строителство и търгуват с горива. Докато Иса Бесоолу е общински съветник в Павел баня, фирмите му печелят стотици обществени поръчки от общината.


Може би това е причината имената на братята Бесоолу да влязат в


т. нар. черен списък

на "фирмите, организациите и личностите, които унищожават българската природа". В кратката "анотация на дейността им там е записано: "братята (Иса и Мехмед) Бесоолу, и Тюркян Бесоолу, заедно с Ергин Тьорен са собственици на дърводобивни и дървопреработвателни фирми ("Лес Транс" и "Тера Лес"), държат в страх, подчинение и финансова зависимост местното население и управата на общината. На софрите им пируват депутати от ДПС, а над безчинствата им са разперили политическия си чадър двама от министрите на Ахмед Доган - Нихат Кабил и Джевдет Чакъров. Общо взето, може лесно да се начертае престъпната методика, с която фирмата на братята Бесоолу работи в Павел баня в престъпно съглашение с горските там. Горските прокарват цялата документация за строеж на горски пътища до горски басейни с хубава дървесина под предлог за отглеждане на насаждения. След това Бесоолу добива предвиденото и се съставят протоколи за сечището, с което си връзва гащите, че няма нарушения. След това обаче работниците му - цигани (200 души от Котел) с резачки, не си отиват, а месеци наред унищожават цялата гора покрай пътя. Като приключат, се преместват на друг "обект".


Дали сега Бесоолу не е решил съвсем да се впише в елита на държавата, като прибере и ловното стопанство...? Или поне да "помогне" то да попадне в ръцете на "подходящия" кандидат...? Редно е да се разбере, но по-вероятно е това да не се случи. Министерството на земеделието очевидно не желае да обявява имената на хората, с които подписва договорите за съвместната си дейност. Въпреки изпратеното от нас писмо, в което изрично цитирахме текстовете от Закона за достъп до обществена информация, от аграрното ведомство така и не отговориха с кого са подписали договори при предишните конкурси, за които в. "БАНКЕРЪ" писа. Така че едва ли сега ще решат да се разприказват...?! 


Цени на услугите, които предлага ловното стопанство
Ловна организация дребен дивеч на човек на ден 65 евро (включва необходимия персонал, обучени кучета, професионални ловни водачи и транспортни средства по време на лова в района на стопанството).При настаняване в хотел и трансфер до ловния район - 0.7 евро на километър (или по договаряне).Муници за гладкоцевно оръжие - 0.5 евро за брой.Еднократен ловен билет -23 евро.Преводач на ден - 60 евро плюс разходите по настаняването и пансиона.

Facebook logo
Бъдете с нас и във