Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Плажната ивица на „Албена" е замърсена с нефтопродукти

Плажната ивица на курортен комплекс „Албена" е замърсена с нефтопродукти. Басейнова дирекция „Черноморски район“, РИОСВ-Варна и Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда, направиха проверка по сигнал в комплекса. 

Обходен е участък от приблизително 2 км, от хотел „Мура”, до устието на река Краневска. Констатирано е замърсяване на плажната ивица с нефтопродукти. Морските води пред цялата плажна ивица обаче  са с естествен цвят и не се наблюдава замърсяване. За констатациите са уведомени Областна администрация Добрич и Изпълнителна агенция „Морска администрация“ Варна за действия по компетентност.

На 10 и 11 април бяха извършени съвместни проверки и на плажните ивици по северното Черноморие, за които бяха подадени сходни сигнали. От северната страна на Първа буна в гр. Варна бе установено струпване на водорасли по цялата дължина на буната и на морския плаж, а в морските води не е констатирано замърсяване с нефтопродукти. На плажната ивица в района на централен плаж, къмпинг „Добруджа“ до Шабла е установено наличие на 4-5 броя мазутни топчета с приблизителни размери 1-5 см. и със специфична консистенция и миризма на нефтопродукти. При проверката не е установен брегови източник на замърсяване.

Не е констатирано замърсяване с нефтопродукти и при огледа на морските води и плажната ивица в комплекс „Слънчев ден“ в курорта. „Св. Св. Константин и Елена“ и в местност „Зеленика“ пред залива на Каварна.

Пробите морска вода, взети от акваторията пред проверените плажни ивици, ще се изследват по физико-химични показатели.

Facebook logo
Бъдете с нас и във