Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Пеевски ликвидира ИПК "Родина"

Частен съдебен изпълнител разпродава имотите на бившия най-голям издателски комплекс у нас

S 250 bf2b6615 1c40 4e15 8365 1c5229188a10

Случайност  ли  е, че напоследък  частни съдебни изпълнители активно  разпродават  знакови за бизнес империята на Делян Пеевски обекти ?

Няма как човек да  не си зададе  този въпрос, като погледне  например публикуваните през тази седмица обяви на страницата на ЧСИ Стоян Якимов. На търг са  изнесени  печално известната и оставена на капризите на времето недостроена сграда на ИПК "Родина" на бул. "Цариградско шосе" 113А и производственият комплекс на бившата печатница - тя  се намира в съседство със стърчащата конструкция  на грандоманския градеж.

Според обявлението собственик на продаваните сгради и на земята под тях са "Родина тауър" ЕООД и "Издателско-полиграфически комплекс Родина" АД. Справка в информационната система "Дакси" показва, че на практика едноличното дружество с ограничена отговорност е 100% собственост на акционерното дружество, а неговите акции от своя страна са притежание на "Обединени български вестници" АД. Според последния публикуван протокол от общо събрание на това дружество (от 2014-а)  него го  представлява  майката на бизнесмена и депутат Делят Пеевски - Ирена Кръстева.  А с решение на Софийския  градски съд от 17 февруари миналата година акционерното дружество "Обединени български вестници" вече е с прекратена търговска дейност... по иск на прокуратурата. За негов ликвидатор е назначена Светлана Бояджиева.

След фалирането на Корпоративна търговска банка  целият издателско-полиграфически комплекс на "Цариградско шосе", който е  100% е собственост на семейството на Пеевски,  започна да запада стремглаво. ИПК "Родина"  не обслужваше огромните си заеми към финансовата институция. Акционерното дружество "Издателско-полиграфически комплекс Родина" АД е получило два заема от КТБ. Единият е на стойност  34.3 млн. лв., но  първоначалната усвоена сума е била 24.7 млн. лв., отпусната на 17 август 2012 година. С нея е финансирано купуването на самото ИПК. По-късно тя е увеличена с още 9.6 млн. лева. Причината е, че на дружеството беше наложена санкция от Агенцията по приватизация (в размер на 20 млн.лв.), защото не изпълнява  ycлoвиятa по договора. Според тях след  като  "Poдинa тayъp" получи имотите, недостроената сграда трябваше дa бъдe дoвъpшeнa или дa бъдe cъбopeнa. Нещо, което не ce е cлyчило и до днес.

Вторият заем - от 20 млн. евро, е  отпуснат на 17 юни 2014 -а "за строежи и имотни цели", частично обезпечени с трета поред ипотека върху сградата на "ИПК Родина". Заемът е бил усвоен незабавно и средствата са прехвърлени на друг кредитополучател - "Инфраструктурна компания". Парите са  били  използвани  главно за обслужването и изплащането  на дълга  към банката.

Вече стана ясно, че вземанията и по двата кредита (на обща сума  над 70 млн. лв.) са били обявявани за продажба на нищожно ниска цена, въпреки сериозните обезпечения по тях. Странно защо не се е появил никой, който да прояви интерес. Тук е моментът да напомним, че макар сградите да не са в добро състояние, те попадат в доста благоприятна територия за застрояване. Според закона за устройство на София на този терен могат да се вдигнат градежи  с височина до 75 м и с плътност на застрояването 60 на сто. Доста нелогично е никой да не се поинтересува от възможността да напазарува тези вземания, като се има  предвид засиления интерес към строителни терени в столицата...?!

До 13 юли, за която дата  е обявен търгът за тези имоти, частният съдебен изпълнител Якимов ще  търси купувач за тях. Според публикуваното обявление  става дума за недостроената 11-етажна сграда със застроена  площ от 915 кв. м (на етаж) заедно с 15-декаровия терен под нея  за 18 012 480 лева. В офертата е включена и ниска едноетажна сграда със застроена площ от 1744 кв. метра.

Вторият голям имот на "ИПК Родина" АД, който е в съседство със зарязаната от години сграда, също е обявен,,, за публична продан. Става дума за производствената база на бившата печатница, в която до неотдавна се издаваха вестниците на семейството на ДПС депутата Пеевски. Той е 39 827 кв. метра. Неговата начална цена е 20 564 958 лева.

Самото състоянието на акционерното дружество "Издателско-полиграфически комплекс Родина" в момента е доста неясно. Компанията има съвет на директорите от двама души – Теодора Танева и Мартин Апостолов. Самата Танева е един от основните свидетели на прокуратурата срещу прогонения банкер Цветан Василев по делото за източването на Корпоративна търговска банка. Тя е била представител или управляващ на редица дружества, които имат  огромни невърнати кредити към финансовата институция. До февруари тази година е била в съвета на директорите на ключовото дружеството ТЦ-ИМЕ, което преди   превземането на банката се смяташе за компания, контролирана от Василев. След прогонването му обаче, до обявяването й в несъстоятелност (тема, която в. "БАНКЕРЪ" е разработвал в детайли), тя премина във властта на Пеевски.

По данни на "Aлиĸc Πapтнъpc"  компанията, ĸoятo paзcлeдвa причините за фaлитa нa Kорпоративна търговска банка, общите задължения на фирмите в орбитата на "Издателско-полиграфически комплекс Родина" ca близо 132 млн. лeвa.

Всичко казано дотук за пореден път напомня  старата максима, че не е достатъчно да  придобиеш някакво  имущество, а трябва и да знаеш какво да правиш с него.

Facebook logo
Бъдете с нас и във