Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Пак ще търсят нефт и газ в Черно море

Петролният гигант "Шел" ще започне до дни проучвателни сондажи за нефт и газ в блока "Хан Кубрат" в Черно море. Те ще са на дълбочина 3000 метра. Според експерти от компанията шансът за успех е "едно към пет".

На 13 февруари енергийният министър Теменужка Петкова и вицепремиерът Томислав Дончев посетиха сондажния кораб Noble Globetrotter II в Бургас. Пред журналистите в морския град Петкова заяви, че местният добив е една от най-реалните форми на диверсификация на източниците на енергийни ресурси. По думите на Дончев пък предварителните проучвания в блока дават основание да се направи и сондаж, което е оптимистична перспектива.

Разнообразяването на енергийните източници е едно от ключовите изисквания на Европейската комисия към България. Сега близо 90% от потребявания у нас природния газ е внос от Русия и това може би няма да се промени и след 2020 година. На този етап правителството работи по изграждането на разклонението на "Турски поток" на наша територия, като необходимата инфраструктура е оценена на над 2 млрд. лв.,а е обявена и обществена поръчка. 

Освен евентуален местен добив за диверсификацията би трябвало да спомогне и изграждането на интерконектора с Гърция на стойност почти 470 млн. лева. То ще започне през май и се очаква по тръбите между гръцкия град Комотини и Стара Загора да се транспортира газ от Азербайджан. 

Ключов за диверсификацията се явява и терминалът за втечнен природен газ край Александруполис. България иска да се включи в този проект и да получава синьо гориво от по-далечни източници като САЩ, Алжир, Катар.

Основно изискване на Брюксел - най-вече за успешната реализация на "Турски поток", е създаването на газов хъб. "Предното проучване, което беше извършено, показва, че един от възможните източници за доставка на природен газ за газоразпределителния център би могъл да бъде именно местният добив в дълбоката част на морето. Една от основните посоки, по която вървим, е модернизирането на пазара на природен газ, както и създаването на борса за търговия на природен газ. Към настоящия момент е извършена регистрация на дружеството, което ще оперира борсата, а нашата дългосрочна визия предвижда в бъдеще до 49% от собствеността на тази борса да бъде предоставена на частни инвеститори, на големи индустриални консуматори и на дружества в областта на природния газ. Успехът на проучването в Черно море, което компанията (бел.ред. "Шел") предстои да стартира, би дал възможност за осигуряване на ликвидност на българската борса за търговия с природен газ и в тази връзка ние виждаме още една възможност за сътрудничество", изтъкна Теменужка Петкова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във