Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ОВЧАРОВ ПРАВИ ЕНЕРГИЙНА МЕГАКОМПАНИЯ

След Мини Марица-изток с нови ръководства от началото на седмицата са и други пет държавни дружества в енергетиката. Това са мините Бобов дол и Мини Пирин, както и трите въглищни електроцентрали в Русе, Варна и Бобов дол, обявени за приватизация от предишния кабинет. В заповедите, подписани от министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, мотиви за новите назначения липсват. Съобщено бе само, че промените са с цел да се подобри управлението на дружествата. Стана ясно също, че от петте сменени борда само досегашните шефове на мините и ТЕЦ-а в Бобов дол не са освободени от отговорност. Причините са, че там се извършват обстойни проверки на всички сключени през последните години договори, някои от които бяха определяни като скандални, съобщи за в. БАНКЕРЪ член на политическия кабинет на Овчаров. Според него имало не един или два сигнала за нарушения и злоупотреби на предишни началници на предприятия, особено при доставките на въглища за ТЕЦ Бобов дол. Затова и една от задачите на новите ръководства е да направят обстоен анализ на дейността на предшествениците си, като освен върху сигналите за нарушения акцентират и върху производствената дейност и начините за нейното подобряване.
За новите шефове на Мини Бобов дол тази задача може да се окаже с повишена трудност, най-вече във втората й част. Просто защото само един от тях е с опит в минното дело, а останалите са
по-скоро партийни кандидатури
Експертът е Кирил Негревски, служител на енергийното ведомство, който и досега участваше в управлението на мините Христо Ботев и Пирин. Силата на другия нов член на директорския борд Димитър Ганчев, който е бивш кмет на Бобов дол, ще е при проверката на сключените от предишното ръководство контракти. А най-трудно може би ще е на Пламен Евтимов Карпузов, който е собственик на кюстендилското ЕТ Таня 91 за таксиметрови пътнически превози, и опитът му в минното дело е само като ликвидатор на обявената в несъстоятелност мина Колош.
Бившето вече ръководство на ТЕЦ Бобов дол: Атанас Въкавчиев, Кирил Петров, Иван Юруков и Снежана Тодорова, също не е освободен от отговорност за дейността му през 2005 година. Мястото си запази единствено шефката на правния отдел в енергийното министерство Мирела Анастасова, която е и председател на съвета на директорите на централата. Новите членове на борда са Валентин Кюрчийски, Владимир Владимиров, Спас Станкев и Божан Божанов. Коментарите са, че изборът на Овчаров в този случай е предимно експертен, въпреки че част от новите имена се оказаха доста изненадващи. Като очаквано бе определено само назначението на Божан Божанов - дългогодишен служител на ТЕЦ-а и негов шеф от времето на първия мандат на Овчаров като министър. По това време другият нов директор на централата - минният експерт Спас Станкев, бе ляв депутат в доминираното от БСП 37-о Народно събрание. Експертно-политически е изборът и на новия изпълнителен директор на ТЕЦ Бобов дол - досегашния общински съветник от БСП в Дупница Владимир Владимиров. Той е бивш началник на цех в Енергоремонт - Бобов дол, докато предприятието е било държавно, а след това е работил в частния бизнес. Най-голямо любопитство буди Валентин Кюрчийски, чийто опит изглежда е в областта на таксиметровите услуги. Кюрчийски е собственик на регистрираното още през 1992 г. от Кюстендилския окръжен съд ЕТ Валдани със седалище в Сапарева баня и с единствен предмет на дейност таксиметрови пътнически превози.
Проблемите, с които ще се сблъскат новите директорски бордове в Бобов дол, наистина ще са много, отбелязват енергийни експерти, като всяко препятствие пред едното от дружествата неизменно ще рефлектира и върху другото. Защото мините са сред основните доставчици на ТЕЦ-а, а съоръженията и в галериите, и в енергоблоковете са доста остарели и амортизирани. Централата, която е една от най-старите на Балканите, е сред основните замърсители със сяра и прахови емисии у нас. Финансовите й потоци пък са такива, че ремонтът, модернизацията и монтирането на очистващи съоръжения може да стане само с помощта на външен инвеститор (или за сметка на държавния бюджет). Колкото до инвеститор, такъв едва ли ще има скоро - прокуратурата забрани всякакви действия по продажбата на централата, а гръцката РРС обжалва пред Върховния административен съд прекратената приватизационна процедура.
Друга от големите въпросителни
пред ТЕЦ Бобов дол е, че ако не бъде модернизиран, до 1 януари 2007 г. първият му блок ще трябва да се затвори. Това още повече ще влоши финансовото състояние на централата и най-вероятно ще направи произвеждания там ток непродаваем. Нещата се усложняват още повече поради факта, че добиваните в околните мини въглища са нискокалорични и с високо съдържание на пепел, всички останали рудници в региона се контролират от самоковския бизнесмен Христо Ковачки. Чрез масираните си протести това лято неговите хора недвусмислено доказаха, че няма да позволят енергийната база на ТЕЦ-а да бъде променена (с природен газ например) или пък в централата да се използват и вносни висококалорични въглища.
Доста по-лека ще е службата за новото ръководство на ТЕЦ Варна. Още повече че продажбата му на руската мегакомпания Обединени енергийни системи изглежда предопределена. Така че мандатът на новоназначените Иван Бъчваров, Росен Симитчиев, Никола Димитров и Анчо Лазаров може да се окаже доста кратък. Впрочем част от тях най-вероятно ще запазят постовете си и след сключването на сделката, прогнозират в бранша. Визира се най-вече новият изпълнителен директор Иван Бъчваров, който досега бе заместник-началник на въглеподаването в централата, а инак е състудент на министър Овчаров. Другият нов директор, който най-вероятно ще остане и при руснаците, е досегашният заместник-директор Анчо Лазаров.
С най-малко промени са директорските бордове на Мина Пирин и Топлофикация -Русе. На мястото на Кирил Негревски, който отива в мини Бобов дол, в ръководството на пиринските рудници влиза колежката му от министерството Калина Трифонова. Конкретно в русенската централа са подменени само двама души. Новите са Иван Иванов и Венцислав Калчев. Интересното е, че Калчев е собственик и управител на русенското ЕТ Вълк експрес с предмет на дейност... таксиметров пътнически транспорт.
Едва ли е случайно съвпадение, че новоназначените шефове на три от големите енергийни дружества в страната (мините и централата в Бобов дол и Топлофикация - Русе) са еднолични търговци, занимаващи се с частни таксиметрови превози. Очевидно, поне що се отнася до транспорта, пред тези предприятия се очертава бляскаво бъдеще. Но докато в бранша посрещнаха тези транспортни заигравки с усмивка,
перспективите пред най-големите дружества
в отрасъла - НЕК, Булгаргаз и ТЕЦ Марица Изток-2, будят тревога. Очакванията са най-напред да бъде подменено ръководството на топлоелектрическата централа, и то цялото. Ненапразно първото посещение на Румен Овчаров след избора му за министър бе именно в комплекса Марица-изток и съвсем не между другото бяха упреците му за забавената модернизация и реконструкция на енергоблоковете. ТЕЦ Марица-изток 2 обаче, която е най-голямата (и сравнително най-модерна) въглищна електроцентрала на Балканите, е доста апетитна хапка, а и изпълняваната там програма в момента е на стойност над 200 млн. евро. Затова на Румен Овчаров ще му е доста трудно да съгласува новите началници на тракийския ТЕЦ и с коалиционните партньори, и със съпартийците си.
Още по-трудно ще е определянето на
новите хора начело на НЕК
А че и този борд ще бъде изцяло подменен, вече е сигурно. Особено след гръмналите през седмицата скандали около тайната продажба на почивните бази на компанията. На практика заслугата за разпродажбата е на бившия енергиен министър Милко Ковачев и на заместника му Ангел Минев, който е и председател на борда на електропреносния монополист. Но решенията все пак са взети единодушно от всички членове на съвета на директорите, без каквито и да е възражения или особени мнения, научи в. БАНКЕРЪ. Според отлично информиран източник министър Овчаров досега е представил на премиера Сергей Станишев два списъка с предложения за нови членове на борда на НЕК, само че те не са били одобрени от коалиционните партньори. И в двата била вписана кандидатурата на Мардик Папазян, бивш шеф на Пловдивското електроразпределение и сега консултант на новите му собственици от EVN, с когото Овчаров е работил в Козлодуй при пуска на I и II блок на атомната централа.
Колкото и сложни да са кадровите проблеми, те ще бъдат решени доста по-лесно, отколкото структурните, около които впрочем са големите спорове на силните на деня. Предложението на Румен Овчаров, подкрепено, както се твърди и от Ахмед Доган, е за сливане на НЕК и Булгаргаз в обща компания. Един от вариантите дори предвижда в нея да се влеят още ТЕЦ Марица-изток 2, АЕЦ Козлодуй и евентуално централите в Бобов дол и Русе (ако не бъдат приватизирани). Предвижда се още
голямото енергийно обединение
да остане държавно и да е инвеститор (и съсобственик) на АЕЦ Белене. Само така българската енергетика може да остане конкурентоспособна след либерализацията на регионалния енергиен пазар през 2007-а, подчертават поддръжниците на идеята. Инак чуждестранни енергийни гиганти много бързо могат да доведат разпокъсаните предприятия до фалит и да ги изкупят на безценица. Случи ли се това, не само енергийната политика на страната, но и цялостният живот в нея ще се управлява от чужбина.
В подобни аргументации не липсва логика, стига да не бяха излагани от представители на лявоориентирано правителство, с доказани пристрастия към определена държава и към нашенска икономическа групировка с активи в енергетиката. Затова притесненията на част от бранша са, че ако бъде създадена, българската енергийна мегакомпания тя ще изпълнява по-скоро поръченията на Москва, отколкото на кабинета в София. И ще се управлява от кръга около Богомил Манчев, чиито фирми са блокирали не само входа и изхода на АЕЦ Козлодуй и на проекта Белене, но и на ТЕЦ Марица-изток 2. Опонентите пък изтъкват, че напоследък пътищата на Овчаров и Манчев доста са се разминали, и вместо на Изток заместник-председателят на БСП сега по-скоро гледал на Запад. През следващите месеци ще разберем дали някое от тези предвиждания ще се оправдае, или ще се окажат прави тези, според които и в ръководството на бъдещата мегакомпания ще има представители на частния таксиметров превоз.

Facebook logo
Бъдете с нас и във