Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Отново тестват електронната система за купуване на лекарства

След извършване на допълнителни настройки в Електронната система за закупуване на лекарствени продукти, Министерството на здравеопазването подновява тестовата процедура за събиране на заявки. За целта в Електронната система, ще бъде генерирана нова тестовата покана до лечебните заведения и  въз основа на нея, следва да бъдат подадени нови заявки от тях. Целта е всички функционалности на системата да бъдат проверени в реално време за работоспособност и ефективност. 

Министерството на здравеопазването върна електронните търгове за лекарства през май, за да отстрани грешките, заради които системата беше спряна от Върховния административен съд и от Комисията за защита на конкуренцията. 

 Достъпът до Електронната система за регистрация с електронен подпис се осъществява на следния електронен адрес: https://cop.mh.government.bg/

Амбицията на Министерството на здравеопазването е електронните търгове на лекарства да бъдат въведени още до края на тази година. Те ще важат не само за онкомедикаментите, но и за всички останали.

По думите на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев само чрез електронното централизирано договаряне могат да се постигнат по-ниски цени на медикаментите, а болниците да закупуват точно тези количества и разфасовки, от които имат нужда. 

Изградената за тази цел електронна платформа дава възможност здравното министерство да договори и сключи рамково споразумение за доставка на база цена на единица лекарствено вещество, като същевременно търговците на едро, които участват в процедурата, са длъжни да оферират всички налични в позитивната листа разфасовки и концентрации от даден лекарствен продукт на определения притежател на разрешение за употреба. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във