Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Отдаването на плажовете закъснява

Лятото наближава, а конкурсите за наем на плажовете се бавят. Министър Стела Балтова очевидно не се е разбързала да гарантира сигурността на плажната ивица. През последния месец тя успя да издаде заповеди за отдаване под наем едва на шест плажа, за които конкурсите бяха обявени още при предишното управление, да спре една процедура и да обяви един-единствен търг. Очевидно в суматохата, предизвикана  от купищата представителни мероприятия, за които ни информира туристическото ведомство, шефовете му са забравили, че законът изисква до края на март да стане ясно каква част от крайбрежната ивица ще остане неохранявана през този летен сезон.

През последния месец бяха определени наемателите, които ще стопанисват "Устието на река Велека", "Къмпинг Веселие", "Несебър - стар град", "Царево Василико", "Обзор-мотела" и "Балчик - централен".

За царевския плаж  "Устието на река Велека" кандидатите са били трима, става ясно от публикуваните документи. Фирмата, която е определена да се грижи за тази крайбрежна ивица в следващите пет години, е столичното еднолично дружество с ограничена отговорност "Еврорисърч". То е собственост на софийския адвокат Филип Баров. Той е спечелил наддаването за близо 55 дка активна плажна площ, с дължина на бреговата ивица от 812 м, като е предложил да плаща годишен наем от 19 150 лева. Наемателят се е задължил да предлага чадърите и шезлонгите по  5 лв. единия.

За созополския плаж

къмпинг "Веселие"

в следващата петилетка ще се грижи също софийската фирма  "Блек Сий Биич" ЕООД.  Тя е собственост на акционерното дружество "Блек  Сий Асет Мениджмънт" и се управлява от Цветомир Иванов. Прегледът на оплетената собственост в няколко акционерни дружества показва, че "играчът"  тук е бившият  депутат от "Атака" и кандидат-кмет на София Николай Пехливанов чрез няколкото си строителни фирми, в чието име съществува "Грийн Лайф".

Пехливанов се прочу със сделката си за покупката на  триетажна къща от майката на депутата Делян Пеевски -Ирена Кръстева.  Преди две години той напазарува атрактивния имот в центъра на София (на ъгъла на улиците "Асен Златаров" и "Върбица") за сумата от 2.34 млн. лева.

На морския бряг компанията "Блек Сий Биич" ще се грижи за 18.5 дка плажна ивица край Созопол, за което ще плаща 20 833.33 лв. годишен наем. Тук цената на чадърите и шезлонгите е определена по 8 лева.

Определеният наемател на малкия морски плаж

"Несебър стар град"

(разположен на площ 1170 кв. м) е местната фирма "М Джим" ЕООД , собственост на Божидар Олчев и управлявана от Милен Станелов. Тя е спечелила търга с тайно наддаване срещу единствения си съперник за плажа - ЕТ "Зарко - Транс - Захари Вълков". Дружеството победител е предложило годишна наемна цена за обекта от 7420.80 лв. с ДДС. Според офертата на фирмата чадърът и шезлонгът през лятото ще струват по 5 лева.

Управителят на дружеството Станелов е син на несебърския общински съветник Славчо Станелов от партия "Български социалдемократи", който е и директор на гимназията по туризъм "Иван Вазов" в "Слънчев бряг". Около името на Милен Станелов се разшумя през март 2012-а, когато някой му подпали автомобила - "Ауди ТТ". Според една от версиите палежът бил поръчан от Димитър Желязков - Митьо Очите, който малко преди това излезе от затвора, където излежаваше присъда като ръководител на престъпна група, занимаваща се с наркоразпространение.

За един от най-красивите плажове по Южното Черноморие

„Царево Василико“

 разположен върху 4953 кв. м, са се състезавали две свързани дружества с ограничена отговорност от Царево -  "Холидейинвест 2009" и "Холидейинвест 2011",  чиито собственици са Иван и Кирил Йовнови. Договорът е подписан с "Холидейинвест 2009" ООД. Дружеството ще плаща годишен наем от 5500 лв. годишно, определени са цени за чадър и шезлонг по 10 лева.

Дължината на бреговата линия тук е 279 метра. На няколко метра от плажа се намира нос Кастро, на който се извисява църквата "Успение Богородично", построена през 1831-ва. Оттук се открива гледка към почти целия град.

Според документите най-оспорвано е било състезанието за плаж "Обзор-мотела". Участниците тук са били четирима. За победител е избрана софийската фирма "Съмър Инвест". При тайното наддаване тя е  предложила най-изгодната оферта в сравнение с предложенията на още трима кандидати за стопани на обекта - "Крам Инс" от София, "ЗОП Консултинг" от Пловдив и "Бор Инвест" от Варна.

Управител и собственик на "Съмър Инвест" е Стоян Лазаров Трендафилов. Той ще плаща годишна наемна цена за плажа в размер на 409 200 лв. с ДДС. Фирмата ще дава чадъри и шезлонги на летовниците за по 6 лв. за целия срок на договора. Плажът "Обзор-мотела" се простира върху обща площ от 69 057 кв. м, от която активна е 61 783 кв. метра.  Дължината на бреговата линия е 1138 метра. Названието на плажа идва от това, че преди години там е имало мотел с бунгала. Той отдавна не съществува. Днес на негово място са построени хотелски комплекси. При строежа им са унищожени част от черноморските ембрионални дюни в района, както и множество редки и защитени растения.

Варненската фирма "Интерпрайд" ООД на братята Ивайло и Християн Попови пък ще стопанисва

Централния плаж в Балчик

Те са спечелили търга, като са предложили цена от 68 552 лв. за крайбрежната ивица, заемаща 16 159 кв. метра. Според договора цената на чадъра и шезлонга тук ще бъде 6 лева.

Тръжната процедура за другия плаж в Балчик - т. нар. "нов плаж", беше спряна от министър Балтова на 1 март поради нарушения в работата на комисията. Още на другия ден туристическата началничка е пуснала нова заповед за провеждане на конкурс, който ще се състои на 7 април. Началната тръжна цена за малката крайбрежна ивица (от 5248 кв. м) е определена на 2089 лева.

Темповете, с които се правят процедурите за отдаване на плажовете под наем, подхранват съмнението дали в началото на сезона все пак няма да се озовем в ситуация да се организират десетки конкурси "на бегом". Бързането едва ли ще позволи да се постигне.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във