Банкеръ Daily

Управление и бизнес

От 1 юли започва производството на ел.енергия в ТЕЦ "Варна"

Въпреки влошените климатични условия в страната към момента електроенергийната система се справя безупречно и няма активиран студен резерв в страната. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране на пресконференция днес. Той отчете, че потреблението на ток в момента е около 6600 мегавата. По думите му всички термични централи работят безотказно.

Председателят на КЕВР обясни, че в момента текат 72-часови изпитания на VI блок на ТЕЦ "Варна", които показват безупречна работа на блока. Намеренията са от 1 юли да започне производството на електроенергия оттам. Централата ще работи изцяло на природен газ.

Синът и дъщерята на бившия министър на транспорта в кабинета "Орешарски" Данаил Папазов купиха ТЕЦ "Варна" чрез  фирмата си "Сигда" ООД. Топлофикационното предприятие беше част от активите на чешката държавна компания CEZ Group. Сделката е финансирана с пари от банка и  според публикация в Hospodarske Noviny в края на септември офертата за централата е за сума от около 50 млн. евро. Папазов, който е управител на фирмата купувач, обаче засега не е  потвърдил такава  сума. Идеята на купувача е да развива затворената централа. Но някои от чешките медии писаха, че интересът всъщност е заради пристанището на ТЕЦ "Варна". То е едно от най-модерните подобни  съоръжения у нас.  Папазов пък е бивш шеф на пристанище Варна и има достатъчно опит в  управлението на такива обекти.

ТЕЦ "Варна" беше една от базисните мощности за българската енергийна мрежа, но от началото на 2015 г. затвори врати, защото не успяваше да изпълни  европейските екологични норми. След извеждането  на част от блоковете й от експлоатация  мощността й сега е  630 мегавата.

Сделката вече премина и през ситото на Комисията за защита на конкуренцията. Според  експертите  й инвеститорът ще извърши модернизиране на затворената ТЕЦ "Варна" и ще пусне в експлоатация блокове №4, 5 и 6. Очаква се те да преминат на газ и  вече е започнало създаването на съответната газова инсталация. Според някои енергетици обаче  самата електроцентрала става само за скрап. По-привлекателна била  земята, върху която е разположена и е собственост на дружеството.

През 2006 година Агенцията по приватизация продава ТЕЦ "Варна" на чешката компания CEZ Group. За закупуването на 100% от акциите на централата чешката компания плаща 206 милиона евро на българското правителство.

Понастоящем централата не отговаря на изискванията на директива 2001/80/ЕО на Европейския парламент и на Съвета на Европа от 23 октомври 2001 година (за ограничаване на емисиите на определени замърсители във въздуха, изпускани от големи горивни инсталации). Поради това, че централата не е приведена в съответствие с изискванията на тази директива, ТЕЦ "Варна" е извадена от системата на 1 януари 2015 г. в 0:00 часа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във