Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Осъдиха НЕК в Париж

Ще плати 32 млн евро на "Уорли Парсънс" за "Белене"

Държавната немощ в казуса с недостроената атомна електроцентрала край Белене продължава да коства много пари на данъкоплатците. Проблемът в случая дойде от едно арбитражно дело, което държавата загуби. Традиционно в сферата на енергетиката потенциалът на държавната администрация не е особено голям, независимо колко скъпи адвокатски кантори се наемат да защитават страната.

Този път Националната електрическа компания ще трябва да плати 32 млн. евро без лихвите на архитект-инженера за Втора атомна - "Уорли Парсънс Нюклиър Сървисис". Дружеството подписа договор с НЕК още по времето на рестарта на проекта преди десетилетие. Подизпълнител на "Уорли Парсънс" пък беше българската фирма "Риск Инженериг", която тогава се управляваше от Богомил Манчев.

След като през 2012-а държавата реши да спре изграждането на "Белене", Народното събрание разпореди на НЕК да прекрати строителството. Договорът с архитект-инженера обаче не бе прекратен и по него всеки месец електрическата компания плащаше по 4.5 млн. евро на "Уорли Парсънс". В крайна сметка - след разпореждане на бившия енергиен министър Драгомир Стойнев, контрактът беше прекратен по начин, който не кореспондираше с държаните интереси. Тогава вече бе ясно, че руската страна е завела дело срещу НЕК за спирането на строежа на АЕЦ "Белене", и архитект-инженерът твърдеше, че може да минимизира щетите от съдебната разправия, но държавата се отказа от услугите му. Е, впоследствие всички видяхме как през 2016-а Националната електрическа компания плати на руската "Атомстройекспорт" неустойки за 601 млн. евро. Сега плащанията продължат в посока на "Уорли Парсънс".

Делото в Международния арбитражен съд в Париж се точеше доста време, като дори имаше проблеми с избора на съдии. То бе заведено още през юни 2014-а и аргументите на НЕК за едностранното прекратяване на договора не издържаха пред магистратите. Колкото и странно да звучи, в контракта, сключен между електрическата компания и избраната за консултанта "Уорли Парсънс", липсва клауза за прекратяването му, в случай че бъде спряно изпълнението на основния договор за изграждането на централата край Белене. Това отбеляза през седмицата пред БНР и изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев, припомняйки, че до прекъсването на работата с "Уорли Парсънс" на нея са й преведени над 265.8 млн. евро.

НЕК: Винаги сме от страната на булката

Според Илиев по споменатия казус просто е било "въпрос на време" НЕК да бъде осъдена. Той добави също така, че договорът е бил направен така, че по никакъв начин не е защитавал интересите на инвеститора. "Както казва премиерът, НЕК винаги е била от страната на булката. Тук сме се опитали  да не бъдем точно от страната на булката, но все пак я няма тази клауза. Неприятно е, но това е заварено положение“, коментира Илиев, само че "анекдотите" ги плащат данъкоплатците.

Директорът на пропусна да отбележи, че искът по делото в Париж е бил за още по-голяма сума - 54.3 млн. евро. "На практика сме спестили около 23 млн. евро - сума, която няма да заплатим на "Уорли Парсънс". Въпреки че до момента преди излизането на решението всички ни убеждаваха, че е дело с предизвестен край, като предложението бе да се заплати цялата сума. Ние успяхме да спестим 23 млн. евро", поясни Илиев.

Самият контракт бе сключен по времето, в което Националната електрическа компания имаше не един, а двама директори - Мардик Папазян и Любомир Велков. Но прокуратура им повдигна обвинение не за този, а за друг договор, пак покрай сагата за АЕЦ "Белене" - за продажбата на стария реактор на централата на Русия. Това дело и досега не е приключено, нито пък има информация докъде е стигнало.

Парите си вървят, а казусите не спират

Така се оказва, че само за последните две години държавата е броила покрай "Белене" близо 640 млн. евро. А строителство на Втора атомна така и не се очертава да има в близко бъдеще. Дори в последния финансов отчет на НЕК е записано, че съществува значителна несигурност относно бъдещата реализация на проекта. Компанията е оценила и направените към момента разходи по него, но признава, че не е в състояние да направи надеждна оценка на възстановимата им стойност. Причината е, че става дума за специфична дейност, а и нещата не са изцяло под нейния контрол.

Според изчисленията на енергийния министър Теменужка Петкова разходите на Националната електрическа компания за строителството на АЕЦ "Белене" досега са около 3 млрд. лева. Но нищо чудно те да се увеличат с още поне милиард до края на следващия месец, когато се очаква да стане ясно дали и как ще се търси инвеститор за поредното изграждане на злополучната централа.

 

Пламен Симеонов

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във