Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Осъденият кмет на Септември пусна нова скандална поръчка, оплакват се граждани

Инициативен комитет „Да спасим Община Септември“ пусна нов сигнал до прокуратурата. Членовете на комитета твърдят, че осъденият за укриване на данъци в особено големи размери кмет на Община Септември Марин Рачев е пуснал скандална поръчка за изграждане на сондажен кладенец за добив на минерална вода. Обществената поръчка на стойност 200 000 лв. е стартирана без да има издадено разрешение от Басейнова дирекция, каквото е изискването по закон, а още по-скандалното е че има три отказа за издаване на нужния документ.

Според тях изискванията в обществената поръчка не спират с това. В обявената процедура няма заложено изискване за опит и ценз на изпълнителя, а съоръжението е сложно. Освен законовите нарушения има реална опасност при нерегламентирано сондиране да бъде пресушено съществуващото находище на минерална вода, дадено за управление на Общината.

Септември получи правото да управлява минералното находище в с. Варвара от Министерство на околната среда и водите въпреки протести на жителите на Община Септември. Преди две години инициативният комитет сигнализира, че има сериозни опасения, че минералната вода се отдава на концесия на базата на непълен и неточен доклад за ресурсите на находището, изготвен от частна фирма.

Марин Рачев бе арестуван преди малко повече от година при първата операция на Специализираната прокуратура срещу корупцията. Задържането му бе в следствие на изпратено от Софийска градска прокуратура постановление през декември 2017 г. към Специализирания наказателен съд. То включваше  14 тома и 5283 страници доказателствен материал с извършени нарушения от кмета на Община Септември.

В края на май Окръжният съд в Пазарджик запорира имущество и сметки на свързани лица и фирми с кмета Марин Рачев, заради иск на КПКОНПИ за над 9 млн. лв. Отделно Специализираната прокуратура му повдигна обвинения за умишлена безстопанственост и престъпления по служба за над 200 000 лв.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във