Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Още 63 млн. евро за старите блокове в АЕЦ "Козлодуй"

Европейската комисия ни предлага още 63 млн. евро за извеждане от употреба на старото ядрено оборудване на АЕЦ "Козлодуй". От Брюксел обявиха, че бюджетът на ЕС ще продължи да осигурява такива средства за нашата страна до 2027 година.

Предложената сума подлежи на одобрение от Съвета на ЕС и от Европейския парламент като част от преговорите за бъдещия общностен бюджет. Европейската комисия ще подкрепи и други страни със сходни проблеми, като предлага Словакия да получи 55 млн. евро за АЕЦ-Бохунице, а Литва - 552 млн. евро за АЕЦ-Игналина.

През 1999 г. България и ЕК подписаха споразумение за закриването и разглобяването на блокове от 1 до 4 в АЕЦ "Козлодуй". Отпусканите средства са от Европейската банка за възстановяване и развитие и трябва да се използват за всички необходими дейности по извеждането от употреба, включително изграждането на площадка за ядрените отпадъци.

По информация от ЕК целият този процес у нас трябва да приключи до 2030 г., а до 2020-а да бъдат изразходвани 800 млн. евро. Цялостният процес по извеждането от експлоатация на първите четири блока в АЕЦ "Козлодуй" ще ни струва почти 1.107 млрд. евро, сочат прогнозните оценки на Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци" (ДП РАО). Плановете предвиждат да не бъдат унищожени всички съоръжения до "зелена поляна". Част от сградите ще се ползват за други цели.

Европейският съюз осигурява на нашата страна до 2020 г. общо 784 млн. евро, а от българския бюджет са предвидени още 147 млн. евро. В бюджета на ЕС за 2014-2020 г. за нашата страна бяха отделени 293 млн. евро по програмата "Козлодуй".

До момента за демонтажа на малките реактори са изхарчени 592 млн. евро, от които 226 млн. евро българско финансиране, а останалите - от "Международния фонд Козлодуй".

Facebook logo
Бъдете с нас и във