Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Окрупняване в транспортния бранш?

Две от най-големите компании на транспортния пазар у нас са напът да се обединят. През седмицата новоучредената фирма "Транспект" уведоми Комисията за защита на конкуренцията, че желае да придобие едноличен контрол върху "Юнион Ивкони" ООД и "Груп Плюс" ООД.

"Транспект" АД е регистрирано в края на 2017-а, като до момента не е извършвало търговска дейност. Капиталът му е 50 000 лв., разпределени между Георги Атанасов и Петър Господинов. Атанасов в момента е мениджър в "Юнион Ивкони". В ръководството на "Транспект" личи и името на Иван Добрев, който също работи в "Юнион Ивкони". Предполага се, че Петър Господинов е представител на "Груп Плюс". 

Малко светлина върху сделката хвърли един от собствениците на "Юнион Ивкони" и бивш депутат от ГЕРБ Ивайло Константинов. По думите му сливането е в много ранен етап и все още не е ясно какво ще се случи. Все пак Константинов уточни, че всички акционери в компанията са се съгласили да продадат своите дялове. Ексдепутатът не даде никакви разяснения за третата страна - "Груп Плюс". 

Най-голям дял в тази фирма има Галя Топалова. Топалова е и председател на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България. Другите акционери са Зеки Байрам и Мюге Байрам. Групата оперира автобусите с марки "Етап-Адресс" и "Груп Плюс"

За 2017-а "Юнион Ивкони" има приходи от близо 43 млн. лв., от които 41 млн. лв. са от транспортна дейност, а печалба му е близо 2.9 млн. лева.

"Груп плюс" отчита 1.75 млн. лв. приходи, които идват основно от превози. Разходите за основната дейност са около 1.6 млн. лева, а реализираната печалба е 141 хил. лева.

Размерът на бъдещата сделка на този етап не е оповестен. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във