Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Около 11 милиона души в Европа работят в социалната икономика

Много често социалното предприемачество в Европа остава на заден план, а цифрите са силни - в Европа има два милиона предприятия в социалната икономика, което представлява 10 процента от целия бизнес. Това каза еврокомисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел при откриването на международната конференция за социални иновации "Партньорство за промяна". 

"11 милиона души работят в социалната икономика, което е 6 процента от работната сила. Социалното предприемачество често е смятано за малко старомодно, но е факт, че днес младите социални предприемачи създават свои собствени платформи, което показва колко в крак с времето е то", каза Габриел. 

Социалният министър Бисер Петков посочи, че България вече има своята правна рамка за развитието на социалните предприятия в гласувания закон за предприятията от солидарната и социалната икономика . Очакваме този закон да даде тласък в развитието на тази дейност, каза Петков. 

Кметът на София Йорданка Фандъкова отбеляза, че най-новата програма на Столична община е програмата за социални иновации. Тя е пилотна и започва от 1 януари, бюджетът за 2019 година е 100 000 лева, като занапред може и да расте, ако е успешна. В рамките на три месеца могат да се подават проектни предложения. 
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във