Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Оцеляването на малките хотели - мисия невъзможна

S 250 6b0f931f d4bb 462f a7d3 732b9afd1c83

Звукът от хвалбите на министъра на туризма Николина Ангелкава за "неспирния ръст"  в развитието на българския  туризъм  все по-често започва  да звучи  като този от стара и сериозно надрана  грамофонна плоча. А цифрите, с които ни заливат нейните пи ар експерти, чрез които се опитват да ни убедят с думите й, някак драстично се разминават с информацията от бюлетините на синдиците и на частните съдебни изпълнители. В тях картината  далеч не подкрепя официалната статистика на ведомството.

Бегъл преглед на страницата с регистъра на продажбите на Камарата на частните съдебни изпълнители показва, че само през последния месец десетки семейни хотели са обявени на публична продан заради неплатени  дългове. Този факт сам по-себе си говори доста красноречиво за хала на  средния бизнес у нас.

Само в морските ни курорти четири малки, но съвсем прилични хотела  ще трябва да сменят собствениците си. А цените, на които те се продават

са повече от "промоционални"

И въпреки всичко  мераклиите да се впуснат в този бизнес не са много.

Например вече четвърта година не може да се намери кандидат за тризвездния  семеен пансион  във варненския район "Приморски" (местността "Ален мак") - собственост на едноличния търговец  "Пилатос - Крестян Христов".  Той е обявен за продажба заради неплатени задължения към кредитора "Алианц Банк България". От обявлението на съдия изпълнителя  Даниела Янкова става ясно, че дългът към банката възлиза на  550 хил. евро. Очевидно обаче финансовата институция  трудно ще може да си прибере това вземане, тъй като сега хотелът  се продава едва за 493 200 лева. Преди години частният съдебен изпълнител  направи опит да продаде имота  за двойно повече пари - 862.5 хил. лв., но очевидно той се е оказал неуспешен.

Малкият хотел е с разгърната площ от  1237  кв. метра. Той разполага с 11 спални, с фитнес зала, със сервизни помещения, кафе-бар и магазин. Подобни туристически обекти навсякъде по света обикновено са желано място за семейни почивки, но очевидно у нас малкият бизнес няма особено големи шансове за оцеляване.

Подобен е случаят

и със  семейния хотел "Мери бийч" в Несебър. Той е построен в местността "Кокалу", на 20 м от морето. Сградата е на три етажа, разполага с ресторант и градина. Има десет двойни стаи, четири тройни и два апартамента. Всички стаи са оборудвани с климатик и телевизор със сателитна телевизия, съобщават различни сайтове, които предлагат почивки на нашето Черноморие. Собственици  на т.нар. ваканционна сграда с апартаменти за сезонно ползване са Десислав и Стоянка  Баракови, които са натрупали дългове към банки и не са могли да се справят с тях. Така ипотекираният им имот  попада в ръцете на частния съдебен изпълнител Таня Маджарова, която сега го търгува на цена от 476 640 лева. Очевидно този обект държи цената си, тъй като  на предишния търг тя е била едва с 2 хил. лева по-висока.

Същата нерадостна съдба е застигнала и собствениците на семеен хотел в малкото градче крайморско градче Ахелой край Поморие. Собствениците му Николай и Бойка Колеви са ипотекирали имота си в полза на "Банка ДСК" за сумата от 481 801.46 лева. Сега частният съдебен изпълнител търси мераклия да плати дълга на Колеви към банката, срещу което ще получи четириетажният хотел, разположен на 1303 кв. метра. Хотелът разполага с 15 стаи и един апартамент, ресторант и мокър бюфет, това е записано в обявлението за продажбата на имота.

Същата съдба сполита и

малкия семеен хотел  

на един от кандидатите за кмет на Каварна (от "Зелените") - Тома Енчев Томов. Той също е изнесен на публична продан. Частният съдебен изпълнител Николай Ников за втори път е обявил на търг сградата на фамилията на Томов в крайморското градче. Тя е  с разгърната площ от 1059 кв. метра. Преди два месеца цената на този имот беше определена на 536 976 лв., но сега вече  е паднала на 483 200 лева.

Заради дълг от 230 092.76 евро към ИНВЕСТБАНК  ще бъде продаден малкият триетажен  хотел с магазин и ресторант  във варненското село Шкорпиловци. Той е собственост на едноличния търговец "Черноморец - Енчо Жеков“. Частният съдебен изпълнител го е обявил на цена 642 хил. лева.

Не по-различно е положението и с хотелите  в зимните ни курорти

Както в. "БАНКЕРЪ"  е писал, и досега в много от тях бяха започнати амбициозни градежи, които останаха  на ниво "скелет". Те са наследството от кредитния бум през 2007-а и 2008-а, който тежи върху банковите баланси вече повече от  десетилетие.  Вече трета година частният съдебен изпълнител Петко Мачкарски се опитва да продаде недовършен хотелски комплекс в Пампорово, собственост на акционерното дружество "Рейтън" . Става дума за имот от 58.52 хил. кв. м, върху който стърчат четири недостроени отделни блока с обща разгърната площ от около 25.5 хил. кв. метра. Компанията  го е заложила в полза на "Ти Би Ай Банк". Още преди три години беше направен опит незавършеният комплекс да бъде продаден. Тогава беше  обявена  цена  малко над 6.73 млн. лева.

Днес обаче тя се е сринала наполовина

Според обявлението на Мачкарски до 3 октомври  ще се търси купувач на обекта, който да даде за изоставения градеж  3 466 256.76 лева. Освен него на тезгяха са сложени и пет поземлени имота, разположени върху над 10 дка. Всеки от тях има отделна цена, но общата им стойност е малко над 375 хил. лева.

Собствеността в самото акционерно дружество е разпределена между  други две компании -  "ДЕЧИ-СА" ЕАД, еднолична собственост на регистрираната  в Кипър фирма "Делтонко Ентерпрайзес Лимитед", която притежава  66% от акциите и  "Крестън България" АД (собственост на "Крестън пропъртис", регистрирана в щата Невада,  и на  българския гражданин Пламен Гогов), която притежава 34 % от дружеството.  Мажоритарният собственик "ДЕЧИ-СА" също е обявен във фалит в началото на тази година.

Дали ще се намери желаещ  да завърши амбициозния проект в курортния комплекс  ще стане ясно на 3 октомври, когато е насрочено обявяването на печелившия  търга.

Още един амбициозен и зарязан градеж  в курорта  е обявен за продан за пореден път.

На 10 октомври ще стане ясно дали за преоценения с близо 100 хил. лв. комплекс "База за отдих "Родопи Даймънд" в курортния комплекс "Пампорово", който през пролетта беше обявен за продан на цена от  766 487.20 лв. (днес тя вече е 695 609 лв.), ще се намери мераклия. Той е собственост на дружеството с ограничена отговорност "Проджест Родопи Даймънд" (собственост на седем  италиански граждани, сред които: Фабрицио Алемано,  американецът Джефри Кърк Стоун и двама български предприемачи) и е регистрирано с  капитал от 10 хил. лева. Заради натрупаните дългове на фирмата  частният съдебен изпълнител Петко Мачкарски прави пореден опит да го продаде.

Преди години проектът за комплекс  "Родопи Даймънд"  беше рекламиран като  един от най-атрактивните в  курорта "Пампорово". Той беше замислен като две терасовидно разположени сгради в близост до централната част на ски курорта (на 150 м от хотел "Пампорово" и от църквата) и на 10 минути път пеша от ски  пистите и лифтовете.  За да бъдат убедени бъдещите инвеститори в проекта в неговата перспективност и ефективност, в съобщенията на компанията се казваше: "Самият факт, че Родопи Даймънд е част от световноизвестната верига Best Western, e достатъчно показателен за ненадминатото качество на изпълнение на груб строеж и довършителни работи, както и осигуряването на най-добрите удобства в района."

Само че от всички тези розови мечти, предназначени за бъдещите купувачи на апартаментите в комплекса, останаха само... мечтите.

Сега, според официалните документи, реалният длъжник,  заради когото се стигна до  продажбата на недовършените градежи, е фирма "Булмикс Пампорово" ООД, собственост на регистрираното в САЩ дружество "Леви Инвест ЛЛК" и на строителния  предприемач  Петър Константинов. На нея  италианците са отстъпили правото на строеж.  Междувременно обаче  върху дружествените дялове на Константинов са наложени няколко  запора, по   два от които очевидно задълженията не са изпълнени.   Първият е от август 2009-а и е на стойност 200 хил. лв. в полза на едноличното дружество с ограничена отговорност  "Интерпроект", собственост на руската гражданка Галина Гаврилюк. Вторият е в полза на Обединена българска банка и е в размер на 1 523 711.70 лева.

Именно заради тези задължения  от 9 септември започнаха  огледите  на  мераклиите да закупят вкупом 45-те малки апартамента, разположени на площ от 30 до 65 кв. м, които са част от оставения на груб строеж  апарт хотел  в зимния ни курорт.

Любопитното в случая е, че

дългове   има не само строителят на комплекса - и самият собственик на имота "Проджест Родопи Даймънд" също не е в бляскаво финансово състояние. Върху дяловете на част от  българските  съдружници в него също са наложени възбрани.  В Търговския регистър в  партидата на дружеството открихме вписано още едно запорно съобщение, издадено от частния съдебен изпълнител Милен Бъзински. От текста му  става ясно, че дяловете на единия от съдружниците - строителния предприемач Найден Колев, са запорирани заради кредит от  "Банка Пиреос България", чиято главница  е  близо милион (500 хил. евро).

Вестник "БАНКЕРЪ" неведнъж повдига темата за това, че трупането на дългове у нас, които на практика едва ли някога ще бъдат върнати на кредиторите, очевидно се е превърнало в част от "инвеститорските"  схеми  в България, за които  разказваме  от години.

В  описания  случай, макар да не става дума за десетки милиони, не са за подминаване играчите, участващи  в него. През пролетта на 2016-а стана ясно, че едни  от основните италиански съдружници във фирмата - собственик на зарязания градеж - Фабрицио Алемано, американецът Джефри Кърк Стоун и  българите Найден Колев и Навин Апостолов, бяха забъркани в скандала с подпалените тютюневи складове в Пловдив. Още по това време в. "БАНКЕРЪ" разказа кой точно притежава сградата в Пловдив и кой има интерес от случилото се, но и до ден днешен тази сага не е приключила, а евентуалните участници  в нея никой  не ги търси за нищо.

Така или иначе, освен  за продажбата на тези  хотели, за които говорим, не можем да не отбележим, че страницата на  регистъра на публичните продажби на Камарата на частните съдебни изпълнители  е изключително  богата. А  мераклиите да се възползват от този "аутлет" пазар, на който могат да бъдат открити обекти в цялата страна, както се оказва,  са кът.  Този факт сам по себе си говори, че мантрата за привлекателността на България като туристическа дестинация, която се повтаря всекидневно,  е просто добро пожелание, но не и реалност. Разбира се, никой не оспорва природните дадености на територията ни, но  това далеч  не означава, че държавната политика в областта на туризма е достатъчно добра и подпомага представянето на възможностите на страната ни по най-адекватния начин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във