Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Общински съветник от ГЕРБ взе "Райският залив"

В месеца, когато край Черно море е най-опасно заради  мъртвото  вълнение - август,  броят на неохраняваните плажове по крайбрежието ни е застрашително голям. Според последната заповед на министъра на туризма Николина Ангелкова , издадена преди седмица, става дума за 85 неохранявани брегови ивици , а  към тях са прибавени и трите плажа, обявени като подходящи за природосъобразен туризъм - "Бяла - Карадере",  "Иракли" и "Корал".

Въпреки напъните на Ангелкова да организира конкурси и да намери концесионери и наематели, които да се погрижат за безопасността и комфорта на туристите през летния сезон, резултатите от нейните усилия са близки до нулата.

Ако съдим по предишната заповед на туристическата началничка (от 25 юни), която тя е задължнена  да издава, според разпоредбите на Закона за администрацията и Закона за Черноморското крайбрежие, разликата в броя  на безстопанствените крайбрежни ивици е едва... две.

Както в началото на всяка година, така и през тази Ангелкова  се кълнеше да  сведе техния брой до минимум, но в разгара на сезона  се оказва, че всичко това са само празни приказки.  Още през април в. "БАНКЕРЪ" предупреди, че "методите", които Министерството на туризма използва за организиране на  конкурсите за стопанисването на морските плажове, очевидно куца. Още тогава стана ясно, че и  този летен туристически сезон  ще завари страната ни със застрашаващ  брой  неохраняеми плажове.  А по официалните данни от туристическото ведомство  на практика става дума за  повече от една трета  от общо 237-те  плажа по нашата брегова линия.

Разбира се в повечето случаи причината е, че става въпрос за малки и не толкова апетитни за трупане на пачки плажове. Не така обаче стои въпросът  с процедурите за най-атрактивните и доходоносни обекти по Черноморието. Там конкурсите, както е известно,  винаги са били  внимателно подготвени и  "обезпечени"  откъм  кандидати, в повечето случаи предварително избрани.

И ако  за плажовете по Северното Черноморие все пак има някакво обяснение  поради сравнително късия летен сезон там и заради   липсата на условия за подобни бизнес начинания, то доста нелогично изглежда фактът,  че за някои  от най-красивите брегови ивици по Южното Черноморие не са  били намерени  кандидати.  Или просто  е търсен  "подходящият".  И за един от тях вече е намерен. Преди дни министър Ангелкова е успяла  да се справи с отдаването  под наем на  плаж "Райски залив"  в община Созопол.  Конкурсът е спечелен от  едноличното дружество с ограничена отговорност  "Рони 50-51", собственост на активиста на ГЕРБ в Созопол и общински съветник, и кандидат за кмет на село Равадиново Стойчо Неделчев. Името на Неделчев, който според местните  е  по-известен с прякора си  Манджичката, изплува преди години, когато по време на лов беше прострелян  по грешка в крака от съратниците си в това занимание. По-късно този случай беше покрит, а самият Неделчев отрече да има такъв инцидент.

 "Баровецът"  от село Равадиново Неделчев  се прочу още и с това, че в компанията на своите съпартийци  в разгара на летния сезон  са успели да прокарат  проект, с който се забранява отглеждането на животни в селото. Тогава стана ясно, че  причината за заповедта  била, че селото ставало курорт и животните пречели на туристите.  Местните жители разказваха, че на практика властта ги принуждава да бъдат закононарушители, тъй като  над 600 души от селото изкарват прехраната си именно с отглеждането на прасета, крави, овце, кокошки. С това  решение на съветниците   да превърнат селото в курорт на практика лишиха доста хора от препитание.

Сега същият Неделчев се оказва, че е бил единствения кандидат за стопанисването на  "Райският залив", сочат документите от Министерството на туризма. Той е спечелил конкурса за плажа, чиято обща площ е 4724 кв. м и дължина на бреговата линия от 394 м с оферта в размер на 2600 лева.  Цените за чадър и шезлонг, които фирмата на общинския съветник ще предлага на туристите, са по 10 лв. за всяка от тези "екстри".

В същото време става ясно , че министърът на туризма съвсем се е объркал  -  в началото на юли Ангелкова е  решила да отдаде под наем  "Къмпинг Черноморец" в  община Созопол. Но от  документите става ясно, че процедурата е прекратена, тъй като за обекта  вече е имало сключен договор с фирма "АКРА ЛИДО" ООД ще през 2015 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във