Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Общините ще получат 1 млн. лева за електромобили и хибридни коли

Един милион лева са отпуснати за електромобили и хибриди за нуждите на общините. Общините ще могат да получат от фонда по 10 000 лв. за хибрид и по 20 000 лв. за електромобил. Останалите средства до 50 000 - 60 000 лв., колкото е цената на превозните средства, общината ще трябва да дофинансира сама.Това заяви министърът на околната среда в оставка Ивелина Василева след днешното заседание на правителството. 

"Министерството иска да разшири програмата, по която общините купуват екоколите, за да могат местните власти да купят микробуси или други превозни средства за общински цели. Първата подобна схема заработи миналата година, когато администрациите бяха частично субсидирани за закупуването на електро- и хибридни автомобили с 1 млн. лв. По пилотната схема бяха закупени 44 автомобила. Финансиране  получиха 22 общини и 4 администрации", обясни Василева.

Тя призна, че не е чувала някой от кметовете, получили пари от фонда, да кара електромобил. 

Министърът съобщи също, че Националният доверителен екофонд ще управлява през 2017 г. 15,298 млн. лв. от бюджета на Министерството на околната среда и водите. Това става с решение на правителството, определящо реда и начина за разходване през 2017 г. на преходен остатък по валутна сметка на МОСВ, постъпил в бюджета на ведомството до 31 декември 2012 г. от продажба на квоти на емисии на парникови газове от инсталации чрез търг.

Средствата ще бъдат използвани за финансиране на проекти за подобряване на енергийната ефективност на обекти – държавна или общинска собственост, в рамките на Инвестиционната програма за климата, и за насърчаване използването на електрически превозни средства от публичните институции, целящо да намали разхода на горива и да се повиши качеството на атмосферния въздух.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във