Банкеръ Daily

Росен Желязков

Общините да анализират с какви ресурси ще се дигитализират

Всяка община следва сама да анализира какви ресурси са необходими за дигитализирането на хартиените масиви от данни в общинските администрации във връзка с предоставянето на електронни административни услуги. Това не трябва да се случва на базата на абстрактни критерии, а с приоритет следва да се цифровизират данните в първичните регистри, необходими за осъществяването на обмена на данни между регистрите. Това коментира председателят на Държавната агенция "Електронно управление" Росен Желязков по време на дискусия в рамките на XII Годишна среща на местните власти. 

Желязков припомни, че от тази година за първи път се извършва контрол по целесъобразност върху бюджетите и проектен контрол по отношение на информационните и комуникационните технологии (ИКТ) и на разходите за е-управление на ниво централни и териториални администрации.

“До този момент никой не знаеше колко ресурс се заявява и изразходва за ИКТ, нито каква част от този ресурс е предназначен за целите на електронното управление. В резултат огромната част от средствата са отделяни за хардуер, софтуер и лицензи, а минимална част от ресурсите са изразходвани за е-управление. От 2017 г. вече има контрол върху това доколко всеки проект и ресурс са предназначени за е-управление и са насочени към предоставянето на електронни административни услуги, а не за вътрешни канцеларски нужди на администрациите”, коментира още Росен Желязков пред представителите на местните власти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във