Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Обявяват до дни кой ще строи газовата връзка с Гърция

Проектът за интерконектора Гърция - България е във финална фаза и до 2-3 месеца трябва да започне реалното строителство. Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова по време на петъчния парламентарен контрол. През септември държавната компания "Булгаргаз" е подписала договор с азербайджаската Socar за доставка на 1 млрд. куб. м. природен газ. По думите й това количество представлява една трета от нашето потребление на природен газ. "И тук вече можем  да говорим за реална диверсификация и конкурентна среда", посочи министърът. 

"Нееднократно сме споменавали, че стратегически проект за българското правителство години наред е диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ. За да стане този приоритет факт за България, трябва да бъдат изпълнени няколко задължителни условия. Първо, трябва да имаме необходимата инфраструктура, която да ни даде възможност да осигурим доставка на природен газ от различни източници по различен маршрут. И второто условие е да имаме договори, които да ни дават възможност да получим природен газ на конкурентни цени и условия", допълни Петкова.

"До броени дни трябва да приключат дейностите по трите обществени поръчки – за избор на доставчик на тръби, за избор на инженер консултант и за избор на строител на проекта. Строителството трябва да приключи до 2020 г.", съобщи енергийният министър.

В средата на декември с решение на Министерския съвет бяха отпуснати 76.2 млн. лв. за изграждането на газовата връзка между България и Гърция. Общата й стойност е почти 470 млн. лева. Както "БАНКЕРЪ" вече писа, в началото на ноември Еврокомисията утвърди схемата за финансиране. Остатъкът от необходимата сума ще бъде събран чрез пряко дялово участие в размер на 46 млн. евро от акционерите на съвместното българо-гръцко дружество "Ай Си Джи Би"  чрез вноска от 45 млн. евро от Европейската енергийна програма за възстановяване и заем от 110 млн. евро, предоставен на Българския енергиен холдинг от Европейската инвестиционна банка. С тези пари ще бъде изграден тръбопроводът (182 км) между гръцкия град Комотини и Стара Загора. Той е проектиран за транспортиране на 3 млрд. куб. м природен газ годишно, като на един по-късен етап капацитетът му може да се увеличи до 5 млрд. куб. м и да се създаде възможност за обратен пренос от България към Гърция.

За строителството на интерконектора има обявена обществена поръчка от края на септември. Общо 11 фирми и обединения изразиха желание да се ангажират с тези дейности, чиято прогнозна стойност е 145 млн. евро без ДДС. Сред кандидатите са и големите български строителни компании "Джи Пи Груп", "Трейс Груп Холд" и "Главболгарстрой".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във