Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Ново поскъпване на тока шокира бизнеса

Ново шоково поскъпване на електроенергията на свободния пазар у нас стъписа едрия бизнес. Дружества  от няколко района в страната обявиха през седмицата, че ще ограничат производството си заради високите цени. От сътресенията първоначално се оплакаха предприятия от металургичната сфера, хранителната индустрия, както и тези, свързани с ремонтни дейности

Според предприемачите от средно 89 лв/мвтч през ноември  цената на тока на енергийния пазар е достигнала в началото на декември до над 200 лв/мвтч в пиковите часове. Основната причина се оказа липсата на различни доставчици на ток. В момента електроенергия предоставят единствено ТЕЦ "Марица Изток 2" и АЕЦ "Козлодуй", като идеята е след Нова година и ВЕИ производителите да се включат.

Заради малкото (и само държавни) доставчици няма гъвкавост на предлагането при различните сегменти  на борсата - почасово, ден напред или дългосрочни договори. Това изправя на нокти търговците, както и техните клиенти, когато се появи сериозно търсене в пиков момент.

Тази неизвестност кара бизнеса да прогнозира фалити на компании, които просто не могат да си позволят да плащат такива високи цени. Подобна стъпка ще доведе до загуба на работни места, а в дългосрочен план и до поскъпване на тока за битовите потребители. Заради създалата се ситуация Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) изпрати писмо до премиера Бойко Борисов и до председателя на КЕВР Иван Иванов. В него се призовава институциите да предприемат спешни мерки срещу неаргументираното напоследък повишаване на цената на електроенергията.

Ще припомним, че преди месец отново имаше рязко поскъпване на борсата и обяснението бе, че блок на АЕЦ "Козлодуй" е в планов ремонт. Тогава КЕВР обеща да направи предварителна проверка на ситуацията, но се очаква резултатите от нея да са готови след още поне два месеца.

От Българската независима енергийна борса пък обясниха, че са оператор на търговията и не могат да влияят на цените. А колкото до увеличението на средната цена на пазара "Ден напред" през последните дни, тя била обусловена от повишеното ниво на търсене на електрическа енергия.

Според АИКБ обаче твърденията, че шоковото увеличение е само резултат от пазара, са или съзнателно изричани неистини, или напълно недопустима некомпетентност.

Отворено писмо до енергийния министър Теменужка Петкова изпратиха и други организации, представляващи базовите индустрии у нас. В него се заявява, че това, което наблюдаваме на енергийната борса, е резултат на много нерешени въпроси и закъснели реформи, липса на ясна визия за развитие и предвидимост в участието на централите на свободен пазар. Не се предлагат дългосрочни продукти, конкурентни и предвидими цени. Липсват каквито и да било усилия за намаляване на разходи и се засилва популизмът с обещания за запазване на работни места в енергетиката и дългосрочно бъдеще на въглищните централи.

За сравнение, в Европа няма драматично поскъпване на електроенергията в началото на декември. Съдейки по данните за пазара "Ден напред" на най-голямата европейска енергийна борса EEX (EPEX Spot), цената на тока се задържа на нива около и под 60 евро/мвтч. Пиковата цена пък рядко надхвърля 65 евро/мвтч.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във