Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Новият свят предпочита винта

S 250 48969dc4 e60e 43bf 91a9 b43c903d0d25

Вината от Новия свят все по-често са с винтови или синтетични капачки, които, естествено, предизвикват известно недоверие в европейския потребител. Някои от винарите оправдават използването на тези запушалки с желанието си да не правят компромиси с качеството на виното. Те изтъкват редица предимства на нововъведените тапи - лесни за отваряне, по-евтини, с дадено качество, а не променливо - като при корка, по-добра дезинфекция, липса на дъх на тапа, картон или мухъл, който може да се появи в бутилката, запечатана с коркова тапа.

Историята припомня, че първата поява на винтовата капачка като заместител на корковата тапа е през 1959 г., когато френската фирма Le Bouchage Mecanique представя т. нар. Stelcap - заместител на традиционните капачки с корк, който се използва от производителите на ликьори и спиртни напитки. През 70-те години ACI (Australian Consolidated Industries) получава правата за производството на този вид тапи и ги пуска на австралийския пазар под името Stelvin. Постепенно този вид запушалки се налагат в страните от Новия свят, особено в избите, които произвеждат бели вина или по-млади червени за бърза консумация, които не се нуждаят от развитие и се пият веднага. За този тип напитки Stelvin е идеалното решение.

Броят на бутилките с капачки на винт расте. Така и някои консервативни винени производители вече се присъединяват към лагера на модерните поддръжници на новите тапи. Какви са основанията за налагането на тази тенденция?

Винтовата капачка запазва по-добре ароматите. Тя запазват свежестта във виното по-добре и елиминира риска от корков дефект. Предимството на тази капачка е, че напълно изолира течността от околната среда и от минималния риск да проникне кислород. По този начин виното може да отлежава по-бавно, нивата на серен диоксид по време на винификация са по-ниски, а и вариациите във вкуса на една и съща партида след отлежаване са много по-малки.

Винтовата капачка се използва от години в Швейцария и страните от Новия свят, но заема особено място в бранша в Нова Зеландия. Това е следствие от факта, че страната е производител главно на бели вина, а при тях е особено важно да се избегне досега с кислород. Според експертите над половината от вината на островната страна се затварят именно с винт, но местните производители имат по-амбициозна цел - 90 процента.

Изглежда, че тенденцията е необратима, защото вече има сигнали за прилагането на новите технологии и във Франция. И то не къде да е, а в Бургундия и Бордо. Не са малко винопроизводителите, които прибягват до продуктите на фирми като Stelvin, специализирала се в изработването на капачки с винт. Все пак присъствието на трапезата (и печалбата от това) е по-важно от традиционализма, коментират анализаторите. Повечето потребители обаче все още не са готови за такава промяна.

У нас винтовата капачка се приема и се използва вече и от търговци и производители. Обяснението за успеха й е търсенето на алтернатива за справяне с печално известните трихлоранизоли (ТХА), причинители на прословутия вкус на тапа във вината.

 

Нещо по-различно от корк…

Синтетичните капачки също вече намират почва в България.  PIXELS Cabernet Sauvignon 2013 е първото вино в България, което се затваря с тапа ArdeaSeal. Тя представлява цялостна система за предпазване на виното от външни въздействия и е модерният прочит на класическата коркова тапа. За разлика от нея, иновативната тапа осигурява идентичност на аромата и вкуса на виното в цялата партида. Изградена е от три елемента: вътрешно тяло, външна обвивка и специален "щит" с химическа неутралност на полимерния материал, осигуряващ непокътнатост на аромата във всички бутилки - единственият компонент от тапата, който има досег с виното. Благодарение на слабата променливост на кислородния трансфер и химическата неутралност на материала вкусът се запазва свеж без промяна. Конструктивната иновация не допуска случайното счупване на тапата по време на отваряне при многократна употреба. Освен обещанието да запази качествата на виното от винарната до дома тази тапа може да се използва за многократна употреба, което я прави идеална за колекционери.

Освен металните капачки на винт и синтетичния корк има и още една технология. Нарича се ZORK. Австралийска е и е едва от 2010 година. Иновативната тапа е уникална за пазара и заменя опасания с тел корк на шампанизираните вина. Тя също е за многократна употреба, като запазва свежестта на мехурчетата продължително време и гарантира трайността на вкуса на виното дори дни след отварянето, което е чест проблем сред тези вина. Иновацията е особено удобна за заведения, като дава възможност на ресторантьорите да предлагат пенливо вино на чаша.

Facebook logo
Бъдете с нас и във