Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Нов напън за преразпределение на плажовете

Три  правителства, двама министри и две години протакане бяха необходими, за да се стигне до  окончателното решение за откриване  на нови процедури за предоставяне на концесия за плажовете,  чиито   договори трябваше да бъдат прекратени още през 2015-а заради купища нарушения. Става дума за четири морски ивици, за които правителството  реши  Министерството на туризма да проведе открит конкурс и те да бъдат отдадени за  срок от 15 години.

Параметрите на  предстоящите процедури вече са определени. Те ще бъдат  за морските плажове "Несебър-юг" "Слънчев бряг-север" "Росенец-север" и "Св. Влас-болницата".

След години на протакане и необосновано "преглъщане" на нарушенията на концесионерите, които стопанисваха  тези плажове, първо Лиляна Павлова в качеството и на министър на регионалното развитие още преди две години се опита  да промени "фауната" на концесионерите им, но неуспешно. Едва година по-късно, когато тези "тегоби" бяха прехвърлени към Министерството на туризма, министър Николина Ангелкова пристъпи към реалното прекратяване на договорите с тях.

Тогава

"изгърмя" концесионерът на "Несебър-Юг"

фирма "Сироко", свързана с ямболския бизнесмен Боян Бонев. Той  беше окупирал още от 1999 г. атрактивната плажна ивица, която според концесионния регистър е с обща концесионна територия от 310 347 кв. м и с дължина на бреговата ивица 1306 м, а средната му широчина е 264 метра. За нея фирмата трябваше да плаща  224 990.50 годишно, но държавата трудно се справяше със събирането на тази сума. Освен за неизпълнение на самия контракт преди година регионалното ведомство се видя в чудо, когато хотелиери и туристи скочиха срещу космическите наеми, които им искаше Бонев. По време на  първия министерски мандат на Павлова  беше съборен незаконно построен ресторант на самата плажна ивица.

За Бонев се знаеше, че е едър инвеститор. Освен в имоти и във ваканционни комплекси по крайбрежието той е собственик и на лифта до Безбог,  на хижите "Безбог" и "Гоце Делчев", на хотел "Добринище".

Част от инвеститорското му "досие" обаче е свързано и с още един скандал. В периода 2004-2007-а Бонев завлича десетки ирландски инвеститори, като им продава на зелено апартаменти в нереализирания комплекс "Ахелой Бийч Резидънс". За всички тези случаи досега се водят десетки съдебни дела.

Тъй като и след този случай (че и досега) новият  регламент на концесиониране на плажовете все още "отлежава" за гласуване в Народното събрание, през това лято беше избран компромисен вариант - обектите да бъдат отдавани  под наем.  През пролетта беше проведен конкурс, в който офертата на транспортното дружество "Ауто Фактор" ЕООД, собственост на Кирил Спасов, се оказа неустоима. Той спечели наддаването на почти двойно по-висока цена от тази, предложена от  предишния чорбаджия на плажа. С предложението си  да заплати 432 000 лв. годишен наем на държавата и с определянето на единична цена за плажните принадлежности от по 8 лв. - за чадър и за шезлонг, Спасов "отвя" другите пет фирми конкуренти.

Спасов е познато лице в управлението на плажове по Черноморието, а името му се свързва с бившата групировка ВИС. Той е съдружник в дружеството "Ирида-71", което е концесионер на плажовете "Слънчев бряг-юг" (известен още като "Какао бийч"), "Хармани" в Созопол и "Поморие-изток" (според националния концесионен регистър). То е създадено още през 1997-а от взривения през 2002-ра Димитър Димитров-Маймуняка, един от най-близките довереници на шефа на ВИС-2 Васил Илиев. След поредица от прехвърляне на дялове през годините сега фирмата е собственост на Надя Иванова и Кирил Спасов.  До лятото на 2012 -а мажоритарен собственик на "Ирида-71" е бил Радостин Бързанов-Радо Слънцето, бивш бодигард на Васил Илиев и след това на брат му Георги Илиев. В "Хемус инвест" Бързанов е съдружник на Афродита Боримирова, сестра на Христофорос Аманатидис-Таки. Друг съдружник в тази фирма е Веселин Стоименов. Според електронното издание "Биволъ" Стоименов поема част от бизнеса на "ВАИ холдинг" след убийството на Георги Илиев в Слънчев бряг през 2005-а Стоименов беше застрелян в началото на януари миналата година в комплекс на столичния булевард "Симеоновско шосе".

При проверките на плажа през това лято министър Агелкова се изказа доста ласкаво за новия си наемател, който основно се прочу с това, че забрани достъпа на кучетата до плажа.

Като се има предвид  "работната" биография на Спасов, едва ли ще е трудно да прогнозираме, че той ще получи и новата концесия, чиято обявена цена е доста по-ниска - 247 497 лв. без ДДС.

<!--[if--><!--[endif]-->

Доста по солена е сумата, която държавата иска за
<!--[if-->
<!--[endif]--><!--![endif]--><!--![if--> "Слънчев бряг- север"

Правителството е одобрило  минимално годишно концесионно заплащане от 1 375 662 лв. без ДДС.

Тази плажна ивица  също беше  "освободена"  преждевременно от предишния си чорбаджия в края на миналата година заради системни нарушения. Това се случи  след близо 15-годишното присъствие тук на  пловдивското дружество с ограничена отговорност "Сънинвест", управлявано от Ангел Палийски и Сава Чоролеев. През 2002-ра то подписа 20-годишен концесионен контракт с тогавашния министър на регионалното развитие и благоустройство Костадин  Паскалев. Капиталът на дружеството е 246 хил. лева. То самото е собственост на шест други фирми, сред които е “Елеонора транс”. Тя пък има връзка с бившия герберски депутат Емил Димитров (чрез Славян Теофилов) . Самият Чоролеев пък - чрез компанията си "Прайм пропърти" АДСИЦ, е собственик на близо 65 дка до плаж “Корал”. Той има одобрен подробен устройствен план за ваканционен комплекс в съседство с терена на испанския инвеститор "Ибердрола Инмобилиария" (за чиито строителни набези в. "БАНКЕРЪ" също е писал нееднократно). Сред  другите собственици на фирмата са чорбаджията на бургаската захарна фабрика "Победа" и на казино в курорта Сава Чоролеев, хотелиерите Ветко Арабаджиев,  Румен Чандъров и Ангел Палийски, който е един от притежателите на хотел "Белвю" в "Слънчев бряг". Според официалната информация от концесионния регистър за стопанисването на територия от 149 054 кв. м (дължина на бреговата линия 2172 м и средна широчина 69 м), старият концесионер е плащал по 902 761.10 лева.

Това лято атрактивният плаж смени наемателя си. Той отиде... при Младен Михалев  чрез компанията му  "Булимпекс". Тя е инвеститор в хотелския комплекс "Хелена ризорт" в "Слънчев бряг" и е основана от покойния бизнесмен Младен Мутафчийски, който имаше интереси и в оръжейния бизнес, и от Младен Михалев-Маджо, който е един от основателите на СИК. В края на 2015-а общото събрание на дружеството е взело решение да удвои уставния му капитал - от 7 млн. на 14 млн. лева. В протокола е записано, че това е по предложение на акционера Младен Михалев, като в момента той държи пряко малко над 30% от капитала. Другият голям пакет притежава  близкото до СИК офшорно дружество "Химимпорт инвестмънт енд фъртилайзър".

През януари "Булимпекс" спечели наддаването за този плаж в конкуренция с четири други фирми,  с оферта  от 1.65 млн. лв. годишна такса. В конкурсната документация беше записано, че активната плажна площ е в размер на 78 731 кв. метра.

И тук едва ли предстоят "изненади", а още по-малко рокади - независимо от заканите на вицепремира Валери Симеонов, че щял да разчисти групировките от Черноморието.

Ще се търси концесионер и за друга една апетитна крайбрежна ивица -

Плаж  "Росенец – север"

Тя не е толкова привлекателна за голямо печалбарство, а афинитетът към нея е по-скоро... частен.

За да стане ясно, трябва да припомним, че пясъчната ивица тази година бе отдадена под наем на няколко пъти, и то по доста съмнителен начин.Търг за този плаж беше проведен още през май, когато за него се явиха петима кандидати с много по-високи оферти. По това време тази брегова ивица уж беше спечелена от фирмата на петролния търговец Антоний Калчев  - "Томи - Ар", срещу обещана сума от 50 059 лв., макар че тя е стопанисвала този плаж през 2011-а на цена от 8650 лева. Градската легенда още тогава заговори, че този търг е бил своеобразен спектакъл, за да се прикрие интереса на  втората, класирана по това време фирма "Хермес солар" ООД. Тя е  собственост на Снежана Карова и Георги Серопян. Както в. "БАНКЕРЪ" е писал нееднократно - публична тайна е, че зад нея стои почетният лидер на ДПС Ахмед Доган. Това дружество е собственик на луксозния комплекс, известен като "Сараят на Доган", който се намира на няколкостотин метра от плажната ивица. Оказа се, че в тези слухове“ има истина и последвалата я история я доказа. Тръжната процедура за наем на ивицата "Росенец-Север" беше  обявена от Министерство на туризма на 22 март по времето на служебното правителство на Огнян Герджиков. Тя бе спечелена от бургаската фирма "Томи-Ар", а  заповедта за това решение беше обявено  на 2 май. Два дни по-късно "Томи-Ар" уведомиха министерството, че се отказват от сключване на договора и по тази причина от ведомството издадоха нова заповед, с която ивицата бе отдадена на втория класиран участник - фирмата „Хермес Солар“ ООД. Годишната наемна цена за плажа бе обявена за 48 000 лева.

Този „ход“ предизвика доста бурна шумотевица, която предизвика последващото й развитие. Намеренията на догановите съратници да превърнат мястото в частен плаж беше парирано и те също не подписаха договор с Министерството на туризма. Така предишният наемател на плажа "Виста маре бийч" ЕООД се оказа единственият кандидат за него.

В разгара на сезона (на 22 юни) от туристическото ведомство подписаха договор с  фирмата, която официално се води собственост на Росица Илчева, но бургазлии свързват собствеността и с бизнесдамата Диана Иванова. Тя е с капитал от... 2 лева.

Сега цената за този плаж е крещящо по-ниска в сравнение с тази за другите плажове. Вярно е, че тук става дума и за значително по-малка площ. Ако съдим от заповедта на министър Ангелкова за отдаването му под наем става дума за 9226 кв. метра. Правителството е решило, че през следващите 15 години бъдещият наемат ще трябва да стартира наддаването от  8975 лева. Някой незапознат с историята би могъл да си помислил, че заливчето, от което се открива прекрасна гледка към бургаския остров "Св. Анастасия", не представлява интерес и за него трудно биха се намерили желаещи да го стопанисват, това далеч не отговаря на истината. По-скоро навалица от мераклии едва ли ще има, но причината  за това ще бъде в... "консултантите".  И нищо чудно и новият стопанин на плажа да се окаже от обкръжението на Сокола.

Последната обявена концесия е за

плажа "Св. Влас- болницата"

- минимално годишно концесионно заплащане от 54 006 лв. без ДДС.

През това лято за наемател на този плаж беше определено дряновското дружество „Юробилд БГ“. Фирмата е собственост на Анита Ганчева, която  предложи по-добра оферта от другия кандидат за наемател на плажа - "Тера Тур Сервиз" от София, част от холдинговата структура "Агрохолд", свързвана с бащата на генералния директор на "Лукойл България" Валентин Златев и която беше дългогодишен концесионер на същия плаж до това лято. 

 "Юробилд БГ"  спечели с оферта  годишна наемна цена за плажа в размер на 102 120 лева. И се задължи да предлага чадъри и шезлонги на цени от 8 лв. за брой.

Плаж "Св. Влас-болницата" се разпростира върху 16 762 кв. метра. Бреговата му линия е дълга 895 метра. Активната плажна площ е в западната и източната част на крайбрежната ивица, а в останалата част плажът е зает от чакълести наслагвания. Негова характерна особеност са изградените осем защитни буни.

Общо взето, картината до момента не подсказва, че новите  конкурси ще доведат до особени  промени в списъка на  сегашните и бъдещите чорбаджии на тези плажни ивици.

<!--![endif]--><!--![if-->

Facebook logo
Бъдете с нас и във