Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Нов милион ще погълне АЕЦ "Белене"

АЕЦ "Белене" поглъща още държавни пари за преконсервация на оборудването и за оценка на активите и пасите на централата.
S 250 145e1388 559a 4fef 91c1 c14d44f33556

Още близо 1 млн. лв. ще отидат за "Белене" в следващите няколко месеца. Националната електрическа компания е обявила обществена поръчка без предварителна покана за преконсервация на оборудването за втора атомна. Тя е поканила руската "Атомстройекспорт" да бъде технически ръководител на въпросната дейност. Всъщност руската фирма е и единствената лицензирана да направи такава консервация. Като дружество под шапката на корпорацията  "Росатом" именно нейните заводи изработиха оборудването за I и II блок на новата атомна централа.

В момента техниката е завита с найлони и отлежава на площадката в Белене. За новата преконсервация НЕК ще даде 960 хил. лв. без ДДС. От обявената поръчка обаче не става ясно каква част от тази сума ще отиде за техническия ръководител "Атомстройекспорт". А иначе  дейностите по преконсервация ще продължат до края на 2020 година.

Отделно НЕК планира да даде още над 87 хил. лв. за оценка на активите и пасивите на АЕЦ "Белене". Оборудването, което ще бъде разглеждано, се намира на площадката на централата, както и в градовете Белене, Свищов, Плевен, Никопол, Лом. Оказва се, че нейни активи има и в селата Овча Могила, Муселиево, Деков и Белцов.

Тази обществена поръчка вече е възложена на "Инженерингсервиз София" ЕООД. Фирмата се управлява от Цанка Луканова-Бончева и Бойка Бойчева. Работата ще бъде извършена за 55 дни. Така още през септември ще бъдат готови първите доклади по проекта, на базата на които в бъдеще се очаква да се търси и стратегически инвеститор за "Белене".

Досега Националната електрическа компания е похарчила за изграждането на втора атомна над  3 млрд. лв., коментираха неотдавна от енергийното министерство.

Интересното е, че апетити към старото оборудване на "Белене" има и АЕЦ "Козлодуй". Тя от години настоява да вземе за свои нужди един от роторите високо налягане. Сега ще бъдат изхарчени едни 154 хил. лв. за неговото разконсервиране, снемане на необходимите геометрични размери, консервиране и подготовка за последващи дейности (услугата е възложена на  "Атоменергоремонт" АД), при все че той едва ли ще бъде използван за АЕЦ "Белене", защото вече е остарял. Но в централата в Козлодуй би свършил много добра работа, изтъкват специалисти от бранша.

Facebook logo
Бъдете с нас и във