Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Номинации за главна роля

Има няколко филма за виното, които всеки трябва да гледа. Дори и да не сте ценител на божествената напитка, ако ги видите на големия екран, със сигурност ще усетите една мека тръпка в гърлото си и едва ли ще устоите на изкушението да си налеете чаша вино.  

1. "Бутилка Шок" (Bottle Shock, 2008 )

Поставяме този филм на първо място, най-вече защото е направен по действителни исторически събития. През 1976 г. - 200-годишнината от обявяването независимостта на САЩ, платноходи плуват от Европа до САЩ и обратно. Но едно по-скромно събитие, по свой собствен начин е не по-малко впечатляващо. 

Работниците на една малка американска винарна - "Шато Монтелена", са на път да докажат на света, че има и по-добри вина от световноизвестните - френските. За тази цел те трябва да се изправят пред отбрани дегустатори, наричани още "Страшния съд на Париж" - и всичкифранцузи.  И успяват - абсолютният печеливш се оказва американско шардоне от 1973 г., бутилка от което и сега е изложена в института "Смитсониън" зад Океана. С тази победа се утвърждава един нов винопроизводителен район на световната карта - калифорнийската Napa Valley. 

 

2. "Отбивки" (Sideways 2004 г.)

Една прекрасна сплав между силата на виното и силата на любовта. Блестящата комедия на режисьора Александър Пейн  пресъздава историята на двама приятели с възходите, паденията и "отбивките" им в приключението "Живот". Заради този филм много хора намразиха мерло и започнаха да пият пино ноар. В Америка и Англия дори се появиха думи като "пинофил" и "мерлофоб". Отделно продажбите на пино ноар скочиха нагоре, за разлика от мерлото, което отбеляза спад. Задължително заглавие за всеки почитател на виното, а нека всеки сам се ориентира в собствената си "фило-фобия".   

 

3. "Добра година" (A Good Year 2006 г.) 

След "Гладиатор" Ридли Скот и Ръсел Кроу отново са заедно в този филм. Но батални сцени няма - даже напротив. "Добра година" е лек и спокоен филм за красотата на френския Прованс, магията на виното и обикновения живот далече от градската шумотевица и борбата за пари и власт. Във филма Макс Скинър (Ръсел Кроу) е опитен инвестиционен експерт, работещ в Лондон. Един ден той научава, че неговият чичо Хенри е починал и му е завещал имение във Франция заедно с няколко декара лозя. Първото нещо, което му хрумва, е да го продаде, без да се замисля, че там е прекарал детството си. Макс заминава за Франция. Налага му се обаче да остане в Прованса повече от очакваното и неусетно започва да се привързва към имението. И отново любовта и виното се преплитат след запознанството с местната сервитьорка Фани... 

 

4. "Вино отвътре" (Vinodentro 2013 г.)

Всичко започва с първата глътка вино, която Джовани Кутин изпива в живота си. Но виното не е какво да е - "Мазермино", споменато от Лоренцо де ла Понте в либретото за операта "Дон Жуан" на гениалния Волфганг Амадеус Моцарт. И той продава душата си не на дявола, а на представител на голяма винарска изба. И нещата изведнъж се обръщат. От срамежлив чиновник  Джовани става директор на банка, разбивач на женски сърца и, разбира се, най-добрият експерт по вина в цяла Италия. Единственият малък проблем в новия му бляскав  живот се оказва загадъчната смърт на съпругата му, за която той се оказва главен заподозрян. В хода на полицейското разследване експертът по вината отново се връща към корените си. Интересен филм, който си струва да се изгледа с чаша вино в ръка. 

5."Пътят на виното" (El camino del vino 2010)

Измислен сюжет с действителни герои, експерти по вината. Известният сомелиер Чарли Артураола пристига в Мендоса, Аржентина, за да участва в бляскавото събитие "Господарите на храната и виното", след като е "обиколил света на бутилка вино", както казва самият той. Изведнъж по време на събитието, непосредствено преди неговата дегустация, покрай блясъка, стреса и срещите със спонсори и медии се случва нещо необичайно - сомелиерът губи своето обоняние. А за човек като Чарли решаването на този проблем е повече от задължително.    

Търсейки изход, той се среща с един от най-прочутите винени консултанти в света - Мишел Роланд, който го съветва да "измие" небцето си с най-добрите вина в Аржентина. Така  Артураола започва своето пътешествие от големите винарни, през малките производители и достига до хората в селата, които обработват лозовите масиви.  

Но и това не помага. Накрая след няколко разгорещени и много комични разговори по "Скайп" със съпругата си Чарли решава да се завърне в родния Уругвай и да се свърже със своето семейство и... душата си.

 

6. "Светът на виното" (Mondovino 2004)

Още един филм, в който се появява прочутият Мишел Роланд, но тук става въпрос за по-скоро чисто документална продукция. Което не я прави по-малко интересна. "Светът на виното" представя сага, разпростираща се на три континента: борбата за наследство на свръхмогъщите милиардери в долината Напа в Калифорния, съперничеството на две аристократични династии във Флоренция и конфликтите между три поколения в едно семейство от Бургундия, които се борят да запазят своите няколко хектара лозя. Никога борбата във винарския бизнес не е била толкова ожесточeна. Никога досега в нея не са били включени толкова пари и слава. Ала битките не са там, където се очаква - между местните и мултинационалните компании, между обикновените селяни и индустриалните гиганти. В основата на всичко са виното и един дяволит корсар от Бордо.

Facebook logo
Бъдете с нас и във