Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Никога „Лукойл” не е спонсорирал кампания на БСП, заяви Нинова

Съпругът ми работи в „Лукойл”, но никога „Лукойл” не е спонсорирал моя кампания или кампания на БСП, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред Нова телевизия.

Коментарът е по повод, че във вторник депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева през медиите попита лидера на БСП къде работи съпругът й, дали е вярно, че работи в „Лукойл“, на каква позиция работи и каква заплата получава. От ГЕРБ настояха да знаят и дали „Лукойл“ е спонсорирала кампания на Корнелия Нинова и на БСП.

Нинова съобщи, че съпругът й работи като ръководител група „Контрол и метрология” в „Лукойл”, а заплатата му е по-малка от тази на един депутат.

„Когато ГЕРБ управляват, те си водят роднините в държавни фирми, на държавна хранилка, в бордове на управление. Когато БСП управлява, съпругът ми напуска всички държавни фирми, в които работи. Когато управлява правителството на Сергей Станишев, съпругът ми напусна Агенция „Митници”, където беше митнически инспектор. Когато управляваше правителството на Пламен Орешарски съпругът ми напусна държавната фирма „Елби Булгарикум”, съобщи Корнелия Нинова. 

"От 2014 година, откакто съпругът ми работи в "Лукойл", в парламента са гласувани 9 закона, свързани с горивата. 8 пъти не съм гласувала умишлено. Гласувах само, когато се освобождаваше от акциз горивото за отопление на хората", подчерта още Нинова. 

От "Лукойл" също излязоха с позиция по случая. "Категорично възразяваме срещу намесването на името на „ЛУКОЙЛ-България” ЕООД в междупартийни разпри и скандали. Благотворителната и спонсорска дейност на дружеството е изцяло ориентирана към подкрепа на българския спорт, култура и образование – онези области, които допринасят за изграждането на силни и хармонични личности и позитивна обществена среда. Политиката не е била, не е и няма как да бъде сред тези области", подчертаха от дружеството. 

"Отправянето на голословни намеци за каквито и да било връзки между компанията и някоя политическа партия, особено от страна на заместник-председател на българския парламент, е недопустимо и недостойно. Кадровата политика на „ЛУКОЙЛ-България” е неин вътрешен въпрос, който няма никакво отношение към скандалите, съпътстващи българския политически живот”, заявяват от „Лукойл”, цитирани от БГНЕС. 

В студиото на "Здравей, България" Корнелия Нинова съобщи и, че БСП ще провери и изнесените от ГЕРБ факти за кмета на Каварна Нина Ставрева. „Ще направим проверка и няма да има разлика между наши и ваши”, обясни тя. 

Във връзка със скандала в Хасково с роднинските назначения, Нинова обясни: "Днес в 14.30 часа ще има национална среща с нашите кметове и общински председатели от цялата страна, за да обсъдим проблемите на местната власт и бюджета за следващата година. Ще се обърна към тях в цялата страна да се огласят такива случаи. Започваме национална кампания за това, защото то не е единичен случай". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във