Банкеръ Daily

Теменужка Петкова

Няма да се разрешава добив на газ в Добруджа без компетентни екооценки

Основен приоритет за настоящето правителство е опазване здравето на хората. Това казаха министрите на енергетиката Теменужка Петкова, на околната среда и водите Нено Димов и на земеделието, горите и храните Румен Порожанов по време на среща с представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите, инициативния комитет против добива на природен газ и местната власт на Генерал Тошево.

Жителите на региона са обезпокоени от инвеститорски намерения за добив на природен газ. По думите им бъдещият добив ще е опасен за живота и здравето на хората и ще застраши земеделския бизнес в Добруджа. В края на миналата година община Генерал Тошево организира референдум, на който 97% от гласувалите се произнесоха против намеренията за добив на газ в региона. Представителите на инициативния комитет и на зърнопроизводителите посочиха нови факти и обстоятелства, свързани с наличието на рискове за околната среда и здравето на хората, които предстои да бъдат проверени.

Петкова заяви, че съгласно Закона за подземните богатства, Министерството на енергетиката няма да предприеме никакви действия по издаване на търговско открие за добивни дейности в блок "Добрич" преди получаване на становище по Оценка на въздействие върху околната среда от Министерството на околната среда и водите. Към момента МОСВ очаква становища от още осем компетентни институции за изясняване на поставени по време на обществените обсъждания въпроси, преди да се пристъпи към разглеждане на ОВОС от експертен съвет на Регионалната инспекция по околна среда и води.

Facebook logo
Бъдете с нас и във