Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Нещо като примирие между САЩ и ЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер постигнаха споразумение да не въвеждат нови наказателни тарифи и да намалят бариерите пред трансатлантическата търговия.

Юнкер обяви, че тарифите за внос на алуминий и стомана вероятно ще бъдат преразгледани, а ЕС ще отмени митата, които въведе в отговор на действията на Съединените щати.  

"Имахме голям ден, много голям", заяви на свой ред Тръмп по време на съвместната пресконференция в Белия дом. "Сега започваме преговорите, но знаем в каква посока вървят", добави американският държавен глава. Той похвали "новата фаза" в търговските отношения с Европа.

Новото споразумение намали напрежението, което се наслои, след като Тръмп се закани да въведе допълнителни мита за вноса на автомобили от общността. Инвеститорите реагираха позитивно на новините, че търговската война между съюзниците може да бъде избегната. Американският индекс S&P 500 се покачи в края на търговията на 25 юли с почти 1 процент.

Партньорите ще работят заедно и за реформа на Световната търговска организация. 

Анализаторите отчетоха, че срещата е приключила доста позитивно, но засега не се предвиждат особено големи промени, ако се съди по изказванията на Тръмп и Юнкер. Все пак споразумението е окуражителен знак, че може да се стигне до разбирателство с администрацията на Тръмп стига да й се предложи внос на повече американски стоки. Изглежда само по този начин ще бъде избегната търговската война, която според Международния валутен фонд може да подкопае най-силния глобален икономически растеж в последните години.   

Съюзът на производителите на автомобили - асоциация, която включва компании като General Motors и Toyota, също реагира позитивно на резултатите от срещата. В своя позиция групата приветства усилията на САЩ и ЕС да намалят търговските прегради, вместо да ги увеличават. Според нея "обявеното от страните показва, че двустранните преговори са по-ефективният подход за премахване на търговските бариери, отколкото увеличението на митата".

Умерен оптимизъм проявиха и от Републиканската партия. Преди срещата републиканци изказаха сериозни притеснения за търговската стратегия на американския държавен глава. "Резултатите ще намалят напрежението сред някои браншове, но най- вече в нашата икономика като цяло. Това е една първа крачка. Тепърва има да работим по детайлите", коментира сенаторът Роб Портман. 

Визитата на Жан-Клод Юнкер във Вашингтон бе разглеждана като последен опит от страна на Европейския съюз да избегне новите мита на Тръмп за вноса на автомобили. След нея ръководителят на Комисията съобщи, че такива няма да бъдат въвеждани поне докато се водят преговори между САЩ и ЕС. "Щастлив съм, че постигнахме това споразумение", изтъкна Юнкер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във