Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Нено Димов обяви, че защитените граници на зона "Калиакра" няма да се променят

Границите, определени от Натура 2000 в защитена зона „Калиакра” трябва да останат такива, каквито са. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов. Въпреки че настоява за баланс между интересите на собствениците на земи и опазването на природните територии, той посочи, че не може всички да са доволни.

"При всички положения границите на Натура 2000 са определени и трябва да останат такива, каквито са", посочи министърът. По негови думи има участъци, в които границата на Натура 2000 върви по границата на кадастъра.

"Не е нормално една природна граница да съвпада с начертана от човека административна граница. Трябва да се направи проверка и да се види действително ли съвпадат и там, където има съвпадения и ограничения, да се намери най-адекватната компенсация за територии на хората, които са собственици, и не могат да извършват определени дейности", добави Нено Димов.

Всички местни власти трябва да идентифицират чистотата на въздуха като основен проблем, посочи Димов, очертавайки приоритетите на правителството в областта на околната среда.

"Още с встъпването си в длъжност обявих, че основен приоритет за мен ще е чистия въздух. Този проблем трябва да бъде решен основно от кметовете на общините. Битовото отопление е основният причинител на замърсяването на въздуха. Това сочат данните в 21 от 25 града, където се измерва чистотата на въздуха," каза Димов.

Другият важен приоритет в МОСВ е сектора "води". По думите на Димов за първи път държавата прилага морска стратегия, ведомството ще наблегне на превенцията от наводнения и намаляване рисковете за здравето на хората. Предвиждат се още инвестиции в сектора ВиК.

Facebook logo
Бъдете с нас и във